En varm salat passer rigtig godt til de kolde vintermåneder og til mange af de grøntsager, der er i sæson i denne tid. (©DR Mad)

Salat med grønkål og græskar

Denne delikate vintersalat er så mættende, at du sagtens kan servere den som hovedret. Salaten har en perfekt balance af de søde, det salte og det lidt bitre, og der er masser af knasende elementer, der gør den interessant. Den går også godt til et stykke stegt andebryst eller en grillet svinekotelet. Hvis du er rigtig sulten, kan du med fordele tilsætte 15 halverede rosenkål, som skal bages 10 min i ovnen med salt, peber og citron.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 hokkaidogræskar eller butternutsquash
  • 250 g grønkål
  • 2 dl quinoa
    (gerne brun eller sort)
  • 50 g hakkede mandler
  • 100 g feta
  • Sorte sesamfrø
    (kan udelades)
  • 1,5 dl olivenolie
  • Salt og peber
  • Evt. rosenkål

Fremgangsmåde

  1. Skær græskarret midt over og fjern kernerne. Skær græskarret ud i skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  2. Pensl dem med olivenolie og strø herefter salt, peber og sorte sesamfrø ud over.
  3. Bag dem i 20-25 minutter i ovnen på 200 grader. Du kan sagtens putte dem ind i en kold ovn.
  4. Imens græskarret bager, forbereder du din grønkål og quinoa:
  5. Mål quinoaen op og skyld den. Kog den herefter 10-15 minutter i letsaltet vand. Quinoaen er færdig, når den 'popper' – den må stadig gerne have lidt bid. Si vandet fra, når quinoaen er færdigkogt. 
  6. Imens quinoaen simrer, skyller du din grønkål. Riv den over i små dele og læg den på en bageplade med bagepapir.
  7. Dryp olivenolie hen over grønkålen og drys med salt og peber.
  8. Nu skal grønkålen bages i ovnen, men kun lige omkring fem minutter – ellers vil den brænde på, så hold øje. Den må gerne falde lidt sammen, men den må ikke blive brun. Put den gerne ind i ovnen samtidig med at græskarrene bages – det kan være en ide at sætte grønkålen ind i ovnen de sidste fem minutter af græskarrets bagetid, så de bliver færdige samtidig.
  9. Når grønkål og græskar er færdig, gælder det anretningen: Find et stort fladt fad frem og begynd at anrette kålene. Herefter drysser du quinoaen henover. Pynt med græskar. Til sidst drysser du hakkede mandler og lidt smuldret feta henover. Stænk med olivenolie og evt. lidt eddike efter smag. Server salaten lun.