En vegetarisk ret fuld af smag. (©DR)

Saltbagt selleri med græskarmos og søde krydrede løg

Saltbagt selleri med græskarmos og krydrede løg, var en af de opskrifter, der blev lavet til DRKs Kogeskole i Århus. Server som en god middag på en kødfri dag.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

saltbagt selleri

  • 1 stort selleri
    (eller 2 små)
  • 1/2 kg groft salt

Græskarmos

  • 1/2 fast græskar fx hokaido, butternutsquash eller Kabochasquash
  • 1/2 dl piskefløde
  • salt og peber

Søde krydrede løg

  • 2 løg
  • 4 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. smør
  • 1 spsk. gurkemeje
  • 1 spsk. sukker
  • 2-3 tsk. tørret mynte
  • 2-3 tsk. sumak

Grønkålsdrys

  • 2-3 grønkålsblade
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. æbleddike eller citronsaft
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Saltbagt selleri

  1. Skrub sellerien fri for jord. Kom saltet i et lille ildfast fad, og skub sellerien ned i saltet.  
  2. Bag sellerien ved 200° i 1- 1½ time, eller til den er helt mør når du prikker i den med en spids kniv. Tag den ud af ovnen og lad den køle lidt af.  

Græskarmos

  1. Skær skrællen af græskarret, - eller, hvis skrællen er tynd, lad den blive på og skrub den. Fjern kernerne og skær græskarret i 2 stykker.  
  2. Læg græskarret på en bageplade med bagepapir og bag det i ovnen samtidig med sellerien, dog kun 30-40 minutter, eller til den er mør.  
  3. Skær det møre græskar i mindre stykker og blend det til mos. Spæd mosen med piskefløde og smag til med salt og peber.  

Søde krydrede løg

  1. Skær løgene i skiver eller tynde både. Steg dem i olien på en pande, under hyppig omrøring, til de begynder at brune. Tilsæt smør og smag til med gurkemeje, sukker, mynte og sumak. 
  2. Tag løgene op af fedtstoffet på panden og lad dem dryppe af på køkkenrulle.  

Grønkålsdrys

  1. Skyl grønkålen og rib den. Hak den groft. Vend kålen med olie og æbleeddike eller citronsaft og smag til med salt og peber.  
  2. Skær skrællen af sellerien og skær den i skiver. Læg sellerien sammen med græskarmos i midten og drys med løg og grønkål.