Saltgrøner torsk med Gudhjemmadyppa er en egnsret fra Bornholm. (©DR)

Saltgrøner torsk med Gudhjemmadyppa a la Hedvig

Saltgrøner torsk med Gudhjemmadyppa er en bornholmsk egnsret, som Brødrene Price laver sammen med kogekonen Hedvig Kofod i programmet 'Spise med Price - Egnsretter'. Retten består af kogt torsk og serveres sammen med en opbagt sovs med bacon og løg.

Torsken saltes dagen før og står natten over.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Torsk

  • 1,5 kg torsk med skind og ben
    ((Få gerne torskehovedet med - det giver smag til sovsen))
  • 1,5 l vand
  • 6 stk. laurbærblade
  • 60 g salt
  • 8 stk. peberkorn

Sovs

  • 200 g røget bacon i tern
  • 200 g løg
  • 50 g hvedemel
  • 75 g smør
  • ca. 5 dl kogelage fra torsken
  • 1-2 tsk. sukker
  • 1-2 tsk. eddike
    (kan udelades)
  • 1 tsk. salt
  • 1 knivspids peber

Fremgangsmåde

  1. Torsken renses og skrabes for skæl. Skær den i tykke skiver, drys med rigeligt salt og lad fisken trække i køleskabet natten over.

  2. Skyl fiskestykkerne og kom dem i en gryde, gerne sammen med torskehovedet. Tilsæt laurbærblade og peberkorn samt vand så det lige dækker. Bring vandet i kog og lad fisken simre i 5-10 minutter. Sluk derefter for blusset og lad den trække færdig til den er mør.

  3. Til sovsen steges bacon sprødt på en pande og sættes til side. I baconfedtet steges løgene i tern gyldne. Sæt ligeledes dem til side.

  4. I en gryde smeltes smørret og melet tilsættes og bages igennem under omrøring. Spæd med kogelage fra torsken til konsistensen er passende. Den skal hverken være for tyk eller for tynd. Hvis du synes, kan du runde sovsen af med lidt piskefløde. Tilsæt løg og bacon, varm saucen igennem og smag den til med lidt sukker, salt og peber. Hedvig bruger ikke eddike i sin sovs, men traditionelt smages den også til med lidt eddike. Prøv dig frem.

  5. Spis torsken med sovs og pillekartofler med persilledrys.