Saltstegte sild
I programmet 'Bornholm Bornholm Bornholm' laver brødrene Price saltstegte sild, som er en ærke bornholmsk ret. Vær opmærksom på, at sildefileterne skal udvandes natten over.
Tilberedningstid:
1 time, 30 min.
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
- 8 stk. saltede sildefileter
- 1 håndfuld rugmel
- 4 stk. løg
- 1 smule smør
- 1 smule rapsolie
- 1 knivspids salt
- 1 knivspids peber
Hjemmesyltede rødbeder
- 1 kg rødbeder
- 1 l lagereddike
- 3 stk. hele stjerneanis
- 20 stk. nelliker
- 30 stk. sorte peberkorn
- 4-5 stk. laurbærblade
- 5-6 spsk. sukker med top
- 1 tsk. salt
Hjemmelavet krydderfedt
- 300 g fedtflomme
- 1 stk. løg
- 1 stk. syrligt æble
- 2 spsk. timian
- 1 smule salt
- 1 smule peber
Fremgangsmåde
- Sildefileterne udvandes natten over. Hvis man virkelig vil have dem salte, kan man nøjes med nogle timer.
- Løgene pilles, halveres og skæres i tynde skiver. De steges på panden i smør tilsat lidt rapsolie til de er gyldne og sættes til side.
- Vend sildefileterne i rugmel, som er krydret med salt og peber. Steg fileterne sprøde i smør tilsat lidt olie.
Hjemmesyltede rødbeder
- Skær toppen af rødbederne, vask dem let og smid dem ind i ovnen i et fad på 190 grader i ca. en time. Hvis du bruger små sommerrødbeder, så kan du nøjes med 45-50 minutter i ovnen, men mærk på dem undervejs. Det er vigtigt, at de færdigbagte rødbeder har lidt bid tilbage.
- Gnid skrællen af rødbederne eller pil dem med en urtekniv og læg dem i en skål.
- Hæld lagereddiken i en gryde og tilsæt, stjerneanis, nelliker, peberkorn og sukker. Kog lagen op og lad den køle lidt af.
- Skold nu dit sylteglas, fyld rødbederne på glasset og hæld lagen (inkl. krydderier) over til det dækker. Lad rødbederne stå i mindst et døgn, før de er klar servering.
Hjemmelavet krydderfedt
- Skræl løget og hak det groft. Fjern blomsten på æblet og skær det i grove stykker med skræl.
- Skær fedtet i ganske fine tern og lad det smelte af i en gryde ved rolig varme. Hav tålmodighed, for det tager sin tid.
- Når fedtet er smeltet fra og fedtegreverne ligger i overfladen skrues lidt op for blusset, så fedtegreverne bliver gyldne og sprøde. Pas på at de ikke bliver for mørke! Fisk dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
- Kom æble og løgstykker samt timian ned i det varme fedt. Lad det simre i 5-6 minutter eller indtil løget begynder at brune. Smag til med salt og peber.
- Si derpå fedtet ned i en skål og rør greverne i. Æblestykkerne kasseres. Løgene kan evt. hakkes og blandes i fedtet. Sæt fedtet køligt og lad det stivne og glæd dig til en fedtemad med groft salt.
TIP: Traditionelt tilbehør er udover, de stegte løg, syltede rødbeder og bornholmsk sennep, godt groft rugbrød med hjemmelavet krydderfedt, samt øl og en stor Bornholmsk snaps.