De fire små tyrkiske retter pifter let en hverdag op. Prøv noget nyt til aftensmaden og lav disse lækre, smagfulde retter til familien. (©DR)

Sarma, aubergine med kötfe, rødkålssalat og kisir.

Adam Price har inviteret Özlem Cekic i køkkenet, for at lave en række små tyrkiske retter. Derfor præsenterer hun disse små opskrifter på retter, som traditionelt spises af tyrkiske kvinder når der er kvindesammenkomst.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Sarma

  • 200 g vindrueblade i lage
  • 250 g hakket lammekød
  • 1,5 dl grødris
  • 1 spsk. hakket bredbladet persille
  • 2 stk. løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 2 stk. tomater
  • 1 spsk. tomatpure
  • 0,5 tsk. spidskommen
  • 1 smule salt

Aubergine med köfte

  • 1-2 stk. aubergine
  • 150-200 g hakket oksekød
  • 1 smule köftekrydderi
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 spsk. hakket bredbladet persille
  • 1 stk. rød peber

Rødkålssalat

  • 0,5 stk. rødkål
  • 1-2 stk. økologisk citron
  • 3-4 fed hvidløg
  • 1 smule olivenolie

Kisir

  • 400 g bulgur
    (alternativt kan couscous benyttes.)
  • 2 stk. økologisk citron
  • 1 dåse tomatpure
  • 1 smule stødt chili
  • 2 spsk. hakket bredbladet persille
  • 2-3 stk. springløg
  • 4-5 stk. tomater
  • 0,25 stk. icebergsalat
  • 1-2 stk. majroe
  • 1 dl olivenolie

Fremgangsmåde

Lav sarma:

  1. Vindruebladene skylles grundigt for lage. Giv dem et kort opkog, og køl dem af.
  2. Rør det hakkede lammekød sammen med de hakkede løg, fintsnittede hvidløgsfed, hakkede tomater, pure og krydderier.
  3. Skyl grødrisene grundigt, og rør dem i farsen.
  4. Læg en god skefuld fyld på den brede ende af vindruebladene. Fold siderne ind mens man ruller dem op.
  5. Rullerne skal tilberedes i olie og vand i forholdet 2:1, så væsken lige dækker dem i en gryde med låg. De skal små simre i ca. ½ time.


Aubergine med köfte:

  1. Kødet røres sammen med salt, et par skefulde köftekrydderi, de fintsnittede hvidløgsfed og hakket persille. Sæt farsen på køl.
  2. Skær auberginer på langs, i ca. ½ cm. Tykkelse, og steg dem let gyldne, i rigeligt olivenolie. Læg dem på fedtsugende papir.
  3. Farsen formes til lidt aflange frikadeller, og brunes på panden. Frikadellerne rulles ind i de stegte aubergine skiver. Hold dem sammen med en kødnål, pyntes med en skiver tomat eller rødpeberfrugt på kødnålen.
  4. Bag dem færdige i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.


Lav rødkålssalaten:

  1. Rødkål skæres i helt tynde, fine strimler. Hvidløg rives helt fint.
  2. Herefter røres tyrkisk yoghurt sammen med; hvidløg, salt, peber og smages til med citron saft, skal og lidt olivenolie. Den skal have en frisk smag.
  3. Rødkålen vendes i.


Lav kisir:

  1. Bulgur koges i letsaltet vand. Dræn den for væde, og lad den køle lidt af.
  2. Bulgur røres med tomatpure og olivenolie, så den ikke klumper.
  3. Snit persille, springløg, salat helt fint. Skræl og snit majoen fint. Skær tomaterne i små tern.
  4. Bland de øvrige finthakkede ingredienser i, og smag den til med citronsaft, salt, peber og chili.