Sarma, aubergine med kötfe, rødkålssalat og kisir.
Adam Price har inviteret Özlem Cekic i køkkenet, for at lave en række små tyrkiske retter. Derfor præsenterer hun disse små opskrifter på retter, som traditionelt spises af tyrkiske kvinder når der er kvindesammenkomst.
Tilberedningstid:
1 time, 30 min.
Antal portioner:
5 pers.
Kok og program
-
Özlem Cekic
Price inviterer
Ingredienser
Sarma
- 200 g vindrueblade i lage
- 250 g hakket lammekød
- 1,5 dl grødris
- 1 spsk. hakket bredbladet persille
- 2 stk. løg
- 2-3 fed hvidløg
- 2 stk. tomater
- 1 spsk. tomatpure
- 0,5 tsk. spidskommen
- 1 smule salt
Aubergine med köfte
- 1-2 stk. aubergine
- 150-200 g hakket oksekød
- 1 smule köftekrydderi
- 2-3 fed hvidløg
- 1 spsk. hakket bredbladet persille
- 1 stk. rød peber
Rødkålssalat
- 0,5 stk. rødkål
- 1-2 stk. økologisk citron
- 3-4 fed hvidløg
- 1 smule olivenolie
Kisir
-
400 g
bulgur
(alternativt kan couscous benyttes.)
- 2 stk. økologisk citron
- 1 dåse tomatpure
- 1 smule stødt chili
- 2 spsk. hakket bredbladet persille
- 2-3 stk. springløg
- 4-5 stk. tomater
- 0,25 stk. icebergsalat
- 1-2 stk. majroe
- 1 dl olivenolie
Fremgangsmåde
Lav sarma:
- Vindruebladene skylles grundigt for lage. Giv dem et kort opkog, og køl dem af.
- Rør det hakkede lammekød sammen med de hakkede løg, fintsnittede hvidløgsfed, hakkede tomater, pure og krydderier.
- Skyl grødrisene grundigt, og rør dem i farsen.
- Læg en god skefuld fyld på den brede ende af vindruebladene. Fold siderne ind mens man ruller dem op.
- Rullerne skal tilberedes i olie og vand i forholdet 2:1, så væsken lige dækker dem i en gryde med låg. De skal små simre i ca. ½ time.
Aubergine med köfte:
- Kødet røres sammen med salt, et par skefulde köftekrydderi, de fintsnittede hvidløgsfed og hakket persille. Sæt farsen på køl.
- Skær auberginer på langs, i ca. ½ cm. Tykkelse, og steg dem let gyldne, i rigeligt olivenolie. Læg dem på fedtsugende papir.
- Farsen formes til lidt aflange frikadeller, og brunes på panden. Frikadellerne rulles ind i de stegte aubergine skiver. Hold dem sammen med en kødnål, pyntes med en skiver tomat eller rødpeberfrugt på kødnålen.
- Bag dem færdige i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.
Lav rødkålssalaten:
- Rødkål skæres i helt tynde, fine strimler. Hvidløg rives helt fint.
- Herefter røres tyrkisk yoghurt sammen med; hvidløg, salt, peber og smages til med citron saft, skal og lidt olivenolie. Den skal have en frisk smag.
- Rødkålen vendes i.
Lav kisir:
- Bulgur koges i letsaltet vand. Dræn den for væde, og lad den køle lidt af.
- Bulgur røres med tomatpure og olivenolie, så den ikke klumper.
- Snit persille, springløg, salat helt fint. Skræl og snit majoen fint. Skær tomaterne i små tern.
- Bland de øvrige finthakkede ingredienser i, og smag den til med citronsaft, salt, peber og chili.