Semla (svensk fastelavnsbolle)
Linn er bloggeren bag den populære svenske madblog Frk. Kræsen, hvor Linn deler ud af sine mange lækre opskrifter. Her får du hendes udgave af den svenske fastalavnsbolle kaldet 'semla', der fyldes med marcipan og friskpisket flødeskum.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
12 pers.
Kok og program
Ingredienser
boller
- 75 g smør
- 2 dl sødmælk
- 25 g gær
- 1 æg
- ½ dl sukker
- 1 knivspids salt
- 1½ tsk. stødt kardemomme
- 7 dl hvedemel
- 2 tsk. bagepulver
- 1 æg til pensling
Fyld og pynt
- 100 g marcipan
- 1 dl mælk
- 5 dl piskefløde
- ½ dl flormelis
Fremgangsmåde
Bollerne
- Smelt smørret. Bland smør og mælk. Væsken skal være cirka 37 grader.
- Smuldr gæren i en skål. Hæld væsken over. Rør gæren ud.
- Kom æg, sukker, salt og kardemomme i skålen.
- Bland 5 dl mel og bagepulver sammen. Tilsæt, og ælt dejen sammen.
- Tilsæt resterende mel lidt ad gangen. Ælt dejen, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve overdækket i 30 minutter.
- Del dejen i 12 dele og form til boller.
- Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Lad efterhæve i 30 minutter.
- Pisk et æg sammen og pensl bollerne.
- Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader (almindelig temperatur) i cirka 10 minutter. Lad bollerne køle af.
Samling af semlor
- Skær et lille låg af hver semla. Brug en gaffel, og udhul semlorne.
- Riv marcipanene og bland krummerne fra semlorne hermed.
- Tilsæt mælk lidt ad gangen, og rør sammen med marcipan og krummer. Blandingen skal være cremet og hænge godt sammen. Fordel blandingen i bunden af semlorne.
- Pisk fløden til skum og kom i en sprøjtepose. Fordel flødeskummet i semlorne. Man kan også lægge flødeskummet på med en ske.
- Kom låget tilbage på hver semla, og sigt til slut flormelis over.