Elegant efterårsroulade med syrlig indre af lime og kvæde. (©DR)

Sensommerroulade med lime og kvæde

En frisk roulade med en lækker finish.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kvædemarmelade

  • 2 stk. kvæde
  • 250 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 smule vand

Limecreme

  • 5 dl fløde
  • 150 g hvid chokolade
  • 3 blade husblas
  • 3 stk. lime (skallen)

Rouladedej

  • 5 stk. store æg
  • 150 g sukker
  • 30 g kartoffelmel
  • 90 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. gurkemeje

Overtrækschokolade

  • 200 g mørk chokolade

Tørret kvæde og lime som pynt (laves dagen før)

  • 1 stk. kvæde
  • 1 stk. lime
  • 4 spsk. sukker
  • 1 dl vand
  • 0,5 dl Cointreau

Fremgangsmåde

Kvædemarmelade

  1. Vask kvæderne og skær dem i seks både. Kom dem i en gryde og fyld gryden op, til kvæderne er dækket. Lad det småsimre i 30 minutter.

  2. Tag kvæderne op og gem ½ liter af kogevandet, kasser resten. Læg kvæderne tilbage i gryden, kom kogevandet over, og lade det simre i yderligere 30 minutter.

  3. Mas nu kvædemosen, enten gennem en sigte eller brug en stavblender og hæld den tilbage i gryden

  4. Tilsæt sukker og vaniljestangen. Lad det koge i 5 minutter.

  5. Fjern vaniljestangen og afkøl marmeladen.

Limecreme

  1. Sæt husblas i blød i koldt vand i minimum 10 minutter.

  2. Hak den hvide chokolade.

  3. Varm piskefløden til lige under kogepunktet.

  4. Kom husblas i den varme fløde.

  5. Kom en tredje del af fløden i chokolade, når det er smeltet, kom en tredjedel mere i og til sidste den sidste tredje del.

  6. Riv lime på et råkostjern (den fine side).

  7. Kom limeskallen i.

  8. Sæt hurtigst muligt på køl - husk at lad foliet røre ved cremen, så det ikke danner kondens. Ellers kom cremen i en frysepose og på køl, det går endnu hurtigere.

  9. Tag cremen ud og pisk den. Hvis cremen er for varm vil den skille, og hvis du pisker for længe vil den skille, så PAS PÅ! Cremen SKAL være gennemkold. 

Rouladedej

  1. Æg, sukker og gurkemeje piskes sammen i en stor skål til det bliver hvidt og luftigt. Pisk LÆNGE! Når du tror det er pisket nok, så fortsæt.

  2. Kartoffelmel, hvedemel og bagepulver blandes godt sammen, sigtes og vendes MEGET forsigtigt i æggesnapsen, så den fortsat er luftig. 

  3. Hæld dejen ud i rouladeformen (eller et stykke bagepapir mål 40 gange 30), så den går lige til kanten.

  4. Bages ved 200 grader indtil den er færdig. Cirka 10 minutter. Når du trykker med din finger skal den give efter.

  5. Når rouladen er bagt, kaster du den ned på bordet fra udstrakte arme. Dette gør, at rouladen sætter sig, da du giver den et chok (Og nej den falder ikke sammen.

Overtrækschokolade

  1. Varm chokoladen over et vandbad indtil chokoladen er 48 grader (Dette gør, at du kan skære i rouladen uden chokoladen knækker, som tempereret chokolade ville gøre).

  2. Hæld chokoladen ud over et stykke stort kageplast og lig det rundt om rouladen.

  3. Kom rouladen i fryseren, således chokoladen får et chok og sætter sig.


Tørret kvæde og lime som pynt

  1. Sæt sukker, vand og Cointreau over og lad det koge kort.

  2. Skær tynde skiver ud af begge frugter .

  3. Kom dem på en bageplade med bagepapir.

  4. Kommes i ovnen i 8 timer på omkring 70-80 grade

Sådan lægges kagen sammen

  1. Når dejen er bagt og taget ud af ovnen, overdækkes den med et stykke bagepapir og der ovenpå et fugtigt koldt viskestykke, samt et koldt viskestykke under formen. Skift øverst viskestykke hver gang du kan mærke det bliver varmt. Lad dejen afkøle sådan, da du undgår at den sprækker og at creme bliver varmet op og smelter.

  2. Vend den ud af formen på et sukkerdrysset stykke bagepapir.

  3. Smør den først med marmelade, derefter smører du cremen på. Det er vigtigt, at du bruger en varm spartel til at smøre cremen ud, således det er nemmere at smøre ud og ikke bliver blandet med marmeladen, men de fortsat er adskilt i deres individuelle farver. Kom endelig hverken for meget marmelade eller creme på, da det gør den sværere at rulle og få helt rund.

  4. Til sidst skal du komme chokoladen over og sæt pynten af tørret lime og kvæde på.

  5. Tag lidt af den overskydende creme i en sprøjtepose, så du ligeledes har lidt creme til pynt.

  6. Desuden kan du pynte med nogle smukke sensommer bær. Jeg har valgt at bruge lidt brombær.