Andreas elegante og lækre tærte fra 'Den store bagedyst'. (©DR)

Tærte med rabarber, æbler og brombær

Andreas fra 'Den store bagedyst' har lavet denne lækre tærte, som er fyldt med sensommerens ingredienser. Tærten er fyldt med både rabarber, æbler og brombær og smager skønt.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bund

  • 250 g hvedemel
  • 75 g mandler
  • 125 g flormelis
  • 150 g (koldt) smør
  • 1 æg

Makronmasse

  • 2 æggehvider
  • 125 g rørsukker
  • 100 g mandler

Fyld

  • 75 g mandler
  • 250 g rabarber
  • 400 g rensede æbler
  • 1 citron
  • 1/2 dl vand
  • 3 vaniljestænger
  • 120 g rørsukker
  • 25 g maizena

Pynt

  • 3 æbler
  • 1 citron
  • 50 g brombær

Sirup

  • 1/2 dl vand
  • 1/2 dl sukker
  • 1 tsk. kanel (stødt)

Fremgangsmåde

Frugtfyld

  1. Fjern kernehusene fra æblerne, skær dem i tern og kom dem i en gryde sammen med rabarber, vand og saften fra  en citron.
  2. Flæk vaniljestængerne på langs og skrab kornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Vaniljesukkeret, sukker og de tomme vaniljestænger tilsættes resten. Lad frugtfyldet koge op og derefter småkoge ved svag varme under låg i 15-20 minutter.

        

Bund

  1. Blend mandlerne til fint mel i en nøddehakker og kom det i en skål med mel og flormelis. 
  2. Riv det kolde og hårde smør på et rivejern direkte ned i skålen med de tørre dele. 
  3. Pisk alle delene sammen med en elpisker til det ligner revet parmasanost (dette kan også gøres i en foodprocessor).
  4. Pisk ægget sammen og hæld det i de tørre dele. Dejen samles hurtigt med ægget til en kugle. OBS: Dejen må ikke æltes eller arbejdes for meget med, den skal kun lige akkurat samles. Kom dejen i en frysepose og læg den i fryseren i ca. 10 minutter. 



Makronmasse 

  1. Blend mandlerne til fint mel i en nøddehakker.
  2. Pisk æggehvider og rørsukker sammen til en luftig marengs og vend mandelmelet i med en dejskraber.
  3. Hak mandlerne groft og rist dem på en tør pande ved høj varme til de er gyldne.
  4. Smør en tærteform med smør. Tag mørdejsklumpen frem og læg 1/3 del af dejen tilbage på køl i en pose. Den resterende dej rulles ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca. 3 mm. Dejen lægges i tærteformen og trykkes godt op af siderne. Den overskydende dej fjernes. Prik huller på bunden med en gaffel.
  5. Fordel makronmassen ovenpå bunden og bag kagen ca. 15-20 minutter ved 180 grader varmluft til den er let gylden. Sæt den til afkøling på en bagerist og drys de ristede mandler ud over.
  6. Skyl tre store æbler, del dem i halve og skær kernehusene ud. Skær de halve æbler ud i meget tynde skiver på tværs af æblet og læg dem i en skål med rigeligt koldt vand tilsat saften fra en citron.
  7. Sæt skålen med æbler i mikrobølgeovnen i 5-6 minutter. Læg derefter forsigtigt æblestykkerne ud på et tørt viskestykke i et lag.
  8. Fjern de tre tomme vaniljestænger fra frugtgrøden. Sigt maizena ned i grøden mens der piskes kraftigt med en håndpisker. Fordel frugtmosen over kagen til fyldet når kanten af formen.
  9. Form æbleroserne ved at rulle æbleskiverne enkeltvis omkring hinanden. Vær lidt forsigtig, da de let kan gå i stykker. Sæt roserne ned i frugtmosen ved at trykke dem let ned.
  10. Den sidste 1/3 del af møjdejen indfarves med en smule mosgrøn pastafarve og udrulles mellem to stykker bagepapir. Udstik blade med en plunger eller skær dem ud i hånden med en skarp kniv. Dekorer tærtens kant med blade og læg nogle ekstra blade midt i tærten mellem æbleroserne.
  11. Bag kagen færdig i ovnen ca. 25 minutter ved 180 grader. Æbleroserne pensles derefter med kanelsirup, så de bliver blanke.
  12. Brombær fordeles på kagen.