Silde-æggekage med hjemmerøgede sild fra Kerteminde på Fyn. (©DR)

Silde-æggekage med hjemmerøgede sild

I Brødrende Prices jagt på egnsretter er turen kommet til Fyn, og i Kerteminde laver Adam og James denne klassiske silde-æggekage med hjemmerøgede sild.

Tilberedningen foregår over to dage.

Tilberedningstid: 4 timer, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 8 stk. flotte høstsild
  • 1 spsk. salt
  • 12 stk. æg
  • 0,5-1 tsk. salt
    (efter smag)
  • 1 spsk. smør
  • 1 bundt frisk purløg
  • 8 skiver rugbrød med smør

Fremgangsmåde

  1. De rensede sild - med hoved og hale - saltes i ca. 3 timer. Skyl derpå sildene og tør dem indvendig og udvendig med køkkenrulle. Lad dem lufttørre et køligt sted - enten på en bagerist, eller hæng dem op - til skindet er helt tørt. Dette må gerne ske natten over. Hvis man tørrer dem udendørs, så dæk dem med fluenet.

  2. Ryg dem 1 times tid i kuglegrillen ved indirekte varme med rygesmuld drysset på lidt glødende trækul. Temperaturen skal ligge mellem 70 og 80 grader. Sildene skal gerne være flotte og gyldne, så hvis de ikke er det, må man give dem lidt længere. Fileter de lune, nyrøgede sild.  

  3. Pisk æggene sammen med salt og peber og hæld dem på en pande, hvor der først er smeltet en pæn klump smør. Skru ned for varmen. Når æggemassen har sat sig lidt, lægges de røgede sildefileter på. Man skal ikke være nærig!  

  4. Når æggemassen er stivnet drysses med rigeligt fintklippet purløg. Server æggekagen med groft rugbrød med koldt smør. Hertil en kold øl og en snaps.