Flot, maskulin kage med chokolade og et lille sjat Grand Manier til herrernes spilaften. (©DR)

Skakkage

Flot kage til en spilaften med masser af chokolade.

Tilberedningstid: 2 timer, 15 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Chokoladekage

  • 12 stk. æg
  • 300 g rørsukker
  • 200 g mørk chokolade
  • 70 g smør
  • 60 g kakaopulver
  • 80 g kartoffelmel
  • 160 g hvedemel
  • 2 tsk. bagepulver

Hvid chokolademousse med Grand Manier

  • 4 dl piskefløde
  • 200 g hvid chokolade
  • 4 blade husblas
  • 8 cl Grand Manier
  • 1 smule gananche
  • 250 g mørk chokolade
  • 2,5 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Chokoladekage

  1. Pisk æg og sukker til en luftig masse. 
  2. Bland mel, kartoffelmel, bagepulver og kakao i en skål. 
  3. Smelt chokoladen og smørret over vandbad. 
  4. Si mel/kakao-blandingen ned i ægge/sukkermassen og tilsæt det smeltede chokolade/smør og bland forsigtigt til du har en ensartet dej. 
  5. Hæld dejen i 2 springforme (20 cm i diameter) med bagepapir i bunden og smurt på siderne. Bag kagerne ved 175 grader (varmluft) i ca. 40-45 minutter. 
  6. Når kagen er bagt, lader du den hvile i ca 30 minutter, før de tages ud af springformene. Stil dem et køligt sted i en times tid, til de er afkølet (stuetemperatur). 

Hvid chokolademousse

  1. Sæt husblassen i blød i koldt vand i ca. 30 minutter. 
  2. Hak chokoladen og hæld halvdelen i en skål. 
  3. Varm fløde og Grand Manier op og lad det koge under omrøring i et par minutter, til spiritussen er fordampet. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør, indtil chokoladen er smeltet. 
  4. Tilsæt den sidste del chokolade og rør, til den er smeltet. 
  5. Rør til sidst den opblødte husblas i og køl massen ned i ca. 2,5 timer i en beholder med en stor overflade (så går det hurtigere). 
  6. Fyld den afkølede mousse på en sprøjtepose med rund tyl. 

Udstandsning og konstruktion af mønster

  1. Del kagerne (som lagkagebunde), så du får fire gode bunde med ens tykkelse (skær eventuelt lidt af kagernes top, hvis bagningen har gjort dem "ujævne"). 
  2. Bunden af de kager bruges som hhv. bund og top på skakkagen. De to andre bunde skal udstandses for at få mønsteret. 
  3. Det er kun kagens to midterste lag, der skal udstandses for at opnå tre tern i midten. 
  4. I det næst-nederste udstandses laget med hhv. 5 cm (i diameter), med et 10 cm (i diameter) og et 15 cm. (i diameter), således, at laget består af en "kerne" på 5 cm i diameter samt tre "ringe" - én på 10 cm i diameter, en på 15 cm i diameter og en på 20 cm i diameter. Det er kun ringen på de 20 cm og den på de 10 cm, der nu skal placeres på bunden af kagen. 
  5. Nu fyldes "kernen" med mousse, ligeledes gør ringen på de 15 cm. i diameter, således, at der er skiftevis kage og mousse. 
  6. Nu skal det næste lag udstandses, og her er det kun en ring på 10 cm i diameter, der skal standses ud. Når det er gjort placeres laget ovenpå det næstnederste lag, og "ringen" på de 10 cm i diameter fyldes med mousse. 
  7. Læg dernæst kages top ovenpå. Sæt kage på køl i ca. 30 minutter. 

Overtræk

  1. Hak chokoladen og hæld halvdelen af den varme fløde (ca 80 grader) over chokoladen og rør med en dejskraber, til massen bliver tyk (emulsion). 
  2. Tilsæt resten af fløden og rør videre, til du har en blank chokolademasse (ganache). 
  3. Stil kagen på en rist med bagepapir under og hæld ganachen over kagen, så kagen bliver helt dækket. 
  4. Pynt eventuelt kagen med vifter af hvid chokolade på siderne.