De sprøde skakternede småkager smager lige så godt, som de er smukke. (©DR)

Skakternede småkager

Disse skakternede småkager var den hemmelige udfordring i andet program af Den store Bagedyst 2017. Småkagerne er flotte og hyggelige at lave, og så smager de af en drøm!

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

Vaniljedej

  • 140 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • ca. 1 g fint salt
  • 100 g usaltet smør
  • 15 g æggeblomme
  • 1/2 citron, fintrevet skal heraf
  • æggehvide til pensling

Kakaodej

  • 15 g kakao
  • 115 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • ca. 1 g fint salt
  • 100 g usaltet smør
  • æggehvide til pensling

Fremgangsmåde

Dej 

Fremgangsmåden for begge deje er den samme.

  1.  Skær smørret i små tern. 
  2. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. 
  3. Bland kornene med noget af flormelissen, til kornene er fin fordelt. 
  4. Bland alle ingredienserne, og saml dem til en dej. Ælt ikke dejen for meget! 
  5. Flad dejen lidt ud og kom den i en frysepose. 
  6. Køl dejen ned til den er kold og fast. 

Samling og bagning

  1. Forvarm ovnen til 190 C varmluft. 
  2. Tag vaniljedejen ud, og skær ca. ¼ del fra som lægges tilbage på køl (det skal bruges senere til småkagernes yderste kant). 
  3. Læg 2 pinde af 1 cm’s tykkelse parallelt med min. 6 cm mellemrum på et stykke bagepapir. Læg nu vaniljedej mellem pindene, og rul med kagerullen henover pindene, så dejen bliver samme højde som pindene. Dejen skal være ca. 20-25 cm lang og ca. 6 cm bred. 
  4. Fjern pindene og skær dejen 1 cm brede og ca. 20 cm lange stænger (du skal bruge 4 stænger). 
  5. Køl stængerne ned, imens du gentager processen med kakaodejen (du skal bruge 5 kakaostænger). 
  6. Tag nu den resterende vaniljedej ud og udrul den på et stykke bagepapir til et felt på ca. 17x25 cm og 2-3 mm’s tykkelse. Du er nu klar til at lægge de nedkølede stænger på dejen i 3 lag, så de danner mønstret, som er illustreret på illustrationen ovenfor.  
  7. Pensl først feltet med dej med en anelse æggehvide.  
  8. Pensl nu hver stang let, på alle sider, efterhånden som de placeres på dejen i det korrekte mønster. Sørg for at pakke dem tæt og lige.  
  9. Luk nu dejen rundt om stængerne og skær overskydende dej fra i siden og i enderne. Ret faconen, så alle kanter er lige og pæne. 
  10. Køl dejen ned til den er skærefast. 
  11. Tag dejen ud og skær den i 3-5 mm tykke skiver. 
  12. Bag dem midterst i oven i 8-10 min.   

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 2)