Fine og lækre bruschettas af Jamie Oliver. (©Scanpix)

To slags bruschetta med grønsagsrester

Ordet bruschetta kommer af det italienske ord 'bruscare', som betyder at riste over kul. Så længe man har noget rå hvidløg, man kan gnide på sit 'pane bruscato' (ristede brød) og lidt god olivenolie, kan man lave bruschetta. Alt, hvad man kommer på derefter - rester af kød, skaldyr eller bare ansjoser - smager pragtfuldt. En fantastisk sammensætning er eks. rester af lam, frisk mynte og sherryeddike ... Hold op, hvor er det godt! Kun fantasien sætter grænser.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 2 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Gennaros bruschetta

  • 1 stk. surdejsbrød
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stk. ovnstegt majroe
  • 2 kviste persille
  • 2 stk. ovnstegt rødbede
  • 1 håndfuld blandede salatblade
  • 1 stk. ovnstegt pastinak
  • 1 knivspids salt
  • 1 kvist mynte
  • 1 spsk. jomfruolivenolie
  • 1 stk. citron
  • 1 spsk. balsamisk eddike
  • 1 håndfuld revet parmesan

Jamies bruschetta

  • 4 skiver surdejsbrød
  • 2 stk. ovnbagt fennikel
  • 1 håndfuld hakkede basilikumsblade
  • 1 stk. rød chili
  • 1 stk. citron (saften)
  • 2 spsk. jomfruolivenolie
  • 1 knivspids salt og peber
  • 50 g parmesanost
  • 125 g bøffelmozzarellakugle
  • 1 fed hvidløg

Fremgangsmåde

  1. Gennaros bruschetta:
    Rist brødet på begge sider på en varm grillpande.
  2. Imens moses rodfrugterne groft på et spækkebræt med bagsiden af en gaffel eller kniv. 
  3. Krydr med salt og peber, stænk ekstra olie og balsamisk eddike på og mos igen. Når brødet har pæne grillstreger på begge sider, gnubbes det med hvidløg over det hele, og de moste rodfrugter anrettes ovenpå. 
  4. Drys med finthakket persille. 
  5. Vend salaten og myntebladene i en skål med salt, olie, et stænk balsamisk eddike og et skvæt citronsaft. Læg en håndfuld salat på bruschettaen og top med høvlet parmesanost. 
  6. Servér straks med resten af salaten til. 
  7. Jamies bruschetta:
    Rist brødskiverne på begge sider på en grillpande. 
  8. Kom fenniklen i en skål med de hakkede basilikumblade og det meste af chilien. 
  9. Pres citronsaften i, tilsæt et skvæt olie, salt, peber og et par flager parmesan og vend det hele sammen. Smag til - måske skal der mere salt eller citronsaft i. 
  10. Når brødet har fået pæne grillstriber, gnides det med hvidløg over det hele. 
  11. Stænk med olie og læg derpå en håndfuld af fennikelblandingen på. 
  12. Riv mozzarellakuglen i kvarte og læg en på hver bruschetta. Top med tyndt høvlede parmesanflager, lidt chili og de hele basilikumblade. Så har man en lækker frokost!