Østers kan spises rå eller tilberedes og krydres med diverse smage - her er det med en asiatisk dressing med ingefær og chili samt en anden med peberrod og dild. (©DR)

To slags østers med asiatisk touch

En nyfortolkning af en af retterne i Karen Blixens novelle "Babettes Gæstebud". Den franske kok Babette må i 1800-tallet flygte fra sit fædreland og havner ved skæbnens ugunst som tjenestepige hos to aldrene frøkener i en lille missionsk fiskerby, hvor hun tåles men ikke trives. En dag vinder hun i lotteriet og insisterer på at bruge pengene på et stort og enestående festmåltid, der viser hvilken kunstner hun er på sit felt. Til denne opskrift er inspirationen Karen Blixen og den store kærlighed hun igennem sit liv havde til mad, mennesker, naturen og kunst. Karen Blixen var selv en sublim kok og middagen i Babettes Gæstebud er en af verdens berømte måltider, som igennem tiden har inspireret mange store kokke verden over.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 12 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Asiatisk østersdressing

  • 1 alm. størrelse rød chili, finthakket
  • 1 håndfuld frisk koriander, finthakket
  • 2 citrongræs, finthakket
  • 2-3 spsk. purløg, finthakket
  • 5-6 cm frisk ingefær, fintrevet
  • 4-5 spsk. asiatisk fiskesauce
  • 4-5 spsk. risvineddike
  • 4-5 spsk. vand
  • Sukker efter smag

Peberrod og dild østersdressing: Til peberrodsfløde

  • 2,5 dl piskefløde
  • 3-4 cm revet peberrod
  • Saften af 1 citron
  • Salt og peber efter smag
  • Sukker efter smag

Peberrod og dild østersdressing: Til dildolie

  • 1 stort bundt dild
  • 1 knivspids havsalt
  • 2,5 dl vindruekerneolie
  • 36 østers

Fremgangsmåde

  1. Vend den dybeste del af østersen nedad, så den flade skal vender opad.
  2. Lirk kniven ind i den spidse ende af østersskallen
  3. Når skallen løsner sig, drejer du kniven ned langs begge sider, så musklen i midten skæres over. Nu kan østersen åbnes og den flade skal smides væk.
  4. Duft til hver enkelt østers, når du har åbnet den. Den skal dufte frisk af saltvand og sådan lidt af mole. Hvis den dufter dårligt eller fisket skal den smides væk!

Asiatiske dressing

  1.  Alle ingredienserne blandes sammen og der smages til med sukker. stil den til side.

Peberrodsdressingen

  1.  Hæld 1,5 deciliter fløde op i en lille skål. Krydr den med salt og peber og saften af en halv citron. Fløden vil tykne af citronsaften på samme måde, som når man laver en klassisk mormordressing. Giv den eventuelt lidt sukker for at justere dybden i smagen.
  2. Skræl 3-4 centimeter af peberroden, og riv det ganske fint. Smag fløden til med revet peberrod, så du synes den smager godt og kraftigt af peberrod. Nogle vil foretrække mere andre mindre. Det er en smagssag
  3. Stil peberrodsdressingen koldt til den skal bruges.

Dildolie

  1. Pluk buketter af dildbundtet - gerne også lidt af stænglerne, men måske ikke dem allesammen. Kom olien, dilden og et nip havsalt i en god, kraftig blender. Kør nu olien på blenderen indtil, at friktionen har varmet olien op. Det vil nok tage en 3-5 minutter på høj hastighed. Mærk på olien efter en 3-4 minutter. Den skal være varm, men ikke varmere end du kan mærke på den med en finger. Under 60 grader.

Tilberedning

  1. Kom derefter den varme olie gennem en si, hvori du har lagt et fugtigt, helt rent, opvredet viskestykke. Råder du over en sigte med nylon-klæde, fungerer det også rigtig godt. Det vil tage lidt tid at si olien. Du kan hjælpe den lidt på vej med en ske og røre så, at alt olien bliver siet fra dildpulpen. Smid i øvrigt ikke dildpulpen ud - den kan bruges til en salatdressing eller lignende.
  2. Hæld dildolien på en lille flaske f.eks. en lille klemmeflaske af plastik, så er den nemmere at styre.
  3. Garnér den ene halvdel af dine åbne østers med 1 teskefuld peberrodssauce og en mængde dildolie, der også cirka svarer til en teskefuld. Først den hvide peberrodssauce og derefter den flotte, dybgrønne dildolie.
  4. Garnér den ene halvdel af dine åbne østers med 1 tsk. fuld af den asiatiske dressing
  5. Server med det samme og nyd evt. med et glas champagne for den ultimative treat.
  6. Velbekomme.