Tidsmængde: 2 timer Mængde: 10 pers.
Ingredienser
- •
1 kg ølandshvede
- •
9-10 dl lunkent vand
- •
1 spsk. groft salt
- •
10 g økologisk gær
- •
4 spsk. olivenolie
- •
4 spsk. koldt vand
- •
2-3 håndfulde blandede frø, birkes, græskarkerner, korianderfrø, spidskommen, solsikkekerner
Fremgangsmåde
Pisk ingredienserne i en røremaskine, eller hvis man er stærk og stædig, pisk med en grydeske, til dejen slipper skålen men bliver ved med at være en meget blød og klistret dej.
Det er klart en fordel med en røremaskine, hvor den skal have fuld speed i 8-10 minutter. Håndkraft kan som ovennævnt også gøre det. Man skal blive ved til dejen er fuld af lange, seje proteintråde, hvis man stopper før det, får brødet en kedelig struktur. Lad være med at komme mere mel i. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.
Hæld dejen ud til 4 lange, flade, smalle brød på to bageplader med bagepapir, eller form dejen til 8 lange baguettes. Begge dele går nemmest med våde fingre. Pensl dem med en blanding af olivenolien og vandet til det pjasker. Drys med diverse frø.
Lad dem igen efterhæve til dobbelt størrelse. Stil dem i ovnen ved 250 grader i 10 min. Skru derefter ned til 200 grader og bag dem færdige. De skal være meget brune og gennembagte. Flæk til sandwich, eller spis i strimler til maden. Brødene kan bages på bagesten eller på plade efter behag.
Brødene er inspireret af Erwin Lauterbach, der dog bager sine af Manitobamel, som ikke kan købes i almindelig handel.