Disse sliders er perfekte til at få bugt med resterne fra julens overdådige middagsbord. (Foto: Natalia Lorite ©STV Production/DR)

Sliders med flæskesteg og sovs

Hvem drømmer ikke om at være kongen af flæskestegssandwichen? Sprøde svær og saftig gris og en bombe af en sovs. Det er magien i den perfekte flæskestegshapser. Her er flæskestegssandwichen kogt ned til en slider - en slags megalækker miniburger. Opskriften giver 10-12 sliders.

Opskriften tager 2 timer inklusiv stegning af steg - og kun 20 minutter eksklusiv stegning af steg.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Stegen: Ribbensteg giver det saftigste resultat, men flæskestegen er for mestrene at beherske. Du vælger selv dit våben.

  • 1,5-2 kg steg med svær fra en glad gris, øko eller frilands
  • 50 g groft salt - gerne himalaya eller atlanterhavs - altså uden tilsat jod
  • 1 dusk frisk timian eller rosmarin - bare din yndlingskrydderurt
  • 8 laurbærblade
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 1 persillerod, pastinak eller et stykke knoldseller

Fyld

  • 250 g grønkål
    (kan udskiftes med salater, spidskål)
  • 3 æbler
  • Evt. 100 g peanuts eller anden nød/mandel
  • 100 g cremefraiche 9% eller 18%
  • 1 spsk. sennep
    (så stærk, som du tør)
  • 2 spsk. æbleeddike

Sovs (1 liter sovs)

  • 50 g Fedt - smør eller helst stegefedt fra grisen
  • 60 g alm. hvedemel
  • 1/2 l stegesky fra grisen
    (eller bouillon på gris)
  • 1/2 dl rødvin
  • 2 dl vand, kogende
  • 2 dl fløde
  • En anelse sovsekulør

Burgerboller

  • 4 dl mælk
  • 40 g gær
  • 4 spsk. olie
  • 1,5 spsk. sukker
  • 1,5 tsk. salt
  • 150 g grahamsmel
  • Cirka 5-600 g hvedemel
  • 1 æg til pensling
  • 1 knivspids salt til pensling
  • 1 pose sesamfrø
  • Bagepapir til at lave mønster på bollerne

Fremgangsmåde

Stegen

  1. Blend salt, krydderurter, laurbær og friskkværnet peber
  2. Gnid stegen ind i halvdelen af saltet, prøv at komme ned mellem sværene så godt du kan, men uden at anstrenge dig for meget. Du får en chance til😊
  3. Lad stegen hvile i min. 1 time, gerne natten over.
  4. Tag nu en bradepande, der passer i størrelsen til stegen + lidt albuerum
  5. Hæld ½ liter kogende vand i bradepanden, skær løg, rodfrugter groft og læg i bradepanden – evt. med et par fed hvidløg, hvis du har lyst.
  6. Læg stegen med sværen nedad i bradepanden. Sørg for, at sværen er i vandet – om nødvendigt tilsæt lidt mere kogende vand.
  7. Steg ved 200 grader varmluft i ca. 20 min.
  8. Tag stegen ud og vend den om. Tjek at alle svær er skåret hele vejen over stegen, og drys nu ekstra urtesalt imellem sværene.
  9. Put den på en rist over bradepanden, og stil i ovnen igen. Fyld løbende op med væske i bradepanden hvis den er ved at koge tør
  10. Steg nu ca. 70-90 min. Det er her, det bliver svært, for det kommer an på, hvor tyk din steg er. En tynd ribbenssteg skal ikke have lige så meget som en tyk kamsteg, MEN kamstegen bliver hurtigere tør end ribbensstegen, da den ikke er lige så fed. Puha – det skal ikke være nemt. Så har du et stegetermometer, så gå efter 65 grader. Du kan godt stole på de tider, der er angivet i opskriften - men husk, at øvelse gør mester.
  11. Tjek stegen, når den har stegt i 1 times tid. Hvordan ser sværen ud? Skal ovnen måske stilles fra varmluft til grill de sidste 10-20 min.? Husk, at når du bruger grill, skal stegen placeres i den nederste 1/3 af ovnen - ellers får du sorte svær, og så er det hele lidt ødelagt.
  12. Når stegen er sprød, smuk og gylden, tager du den ud og lader den hvile i 15 min., inden du skærer i den.

Fyldet

  1. Grønkål skylles, slynges og hakkes groft.
  2. Creme fraiche røres sammen med sennep og eddike og smages til med salt og peber.
  3. Æblerne skæres i ½ cm tykke både.
  4. Det hele vendes sammen med grofthakkede peanuts eller anden nød.

OBS – kan du lide løg, så prøv at blande lidt fintsnittet purløg eller springløg i også.

Sovsen: Mormors opbagte

  1. Varm melet op i fedtet – stille og roligt.
  2. Rør nu kogende vand i.
  3. Tilsæt lige herefter stegeskyen lidt efter lidt, og pisk klumper ud løbende.
  4. Tilsæt nu rødvin, og lad det simre lidt
  5. Tilsæt nu fløde, og kog sovsen ind, til den er helt rigtig i konsistensen. Den skal kunne hænge ved, som man siger i Jylland.
  6. Smag først nu til med salt og peber. Stegeskyen kan være salt, så først når sovsen er næsten færdig, er det tid til at smage til, så du ikke oversalter.
  7. Til allersidst justeres farven med kulør – bare en anelse. Og husk, at det hedder brun sovs og IKKE sort sovs😉

Burgerboller

  1. Lun mælk til fingervarmt, og opløs gæren i mælken. Tilsæt sukker, olie og grahamsmel, og rør det sammen. Tilsæt det meste af melet og salt, og ælt dejen til en lækker og smidig dej. Tilsæt mere mel lidt efter lidt.
  2. Lad dejen hæve tildækket i ca. 45-60 minutter, indtil den er vokset til dobbelt størrelse.
  3. Kom dejen på et meldrysset bord, og tril 8-20 boller af dejen – afhængig af den størrelse burgerboller man ønsker. 8 = store! 10 = mellem! 12 = mindre burgerboller! 18-20 = sliders!
  4. Tryk bollerne godt flade, og lad dem efterhæve på bagepladen i ca. 20-30 minutter, til de er vokset godt.
  5. Pisk æg og lidt salt sammen til en æggevask, og pensl en bolle med æg.
  6. Klip figurer ud med bagepapir, og placer et mønster på hver bolle. Tryk bagepapiret godt ned, så det sætter sig fast i æggevasken.
  7. Drys med sesam, og fjern derefter forsigtigt bagepapiret, så mønsteret kommer til syne på bollen. Arbejd gerne hurtigt!
  8. TIP: Lav én bolle ad gangen! Ellers klistrer bagepapiret fast til bollen!
  9. Bag burgerbollerne i ca. 15 minutter ved 200 grader alm. ovn eller 180 grader varmluft. Sliders-størrelsen skal bage i ca. 10-12 minutter.

Ved servering

  1. Lun dine små sliders/burgerboller.
  2. Skær stegen i gavmilde skiver.
  3. Smør over- og underbolle med sovs.
  4. Put først lidt grønt fyld, så en ½ skive steg, så en skefuld sovs og så låg på.
  5. Server og lad dig hylde af de sultne masser!