Smukke og skønne cheesecakes med smag af æblekage. (©DR)

Små æblekage-cheesecakes

Disse små og flotte æblekage-cheesecakes bagte Marianne i Den store bagedyst 2018. Kagerne er en nyfortolkning af en klassisk, dansk æblekage og indeholder makroner, æblekompot og ribsmousse og -gele. En smuk dessert som en skøn afslutning på en god middag.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Ribssaft

  • 250 g ribs
  • 1 citron, saft og skal
  • 100 g sukker

Ribsmousse

  • 1½ blad husblas
  • 0,75 dl ribssaft, siet
  • 1,2 dl fløde

Æblekompot

  • 2 store æbler
  • 2 dl æblejuice
  • ½ dl sukker
  • 1 stang vanilje
  • 2½ blade husblas

Makroner

  • 120 g marcipan
  • 120 g sukker
  • 50 g æggehvide
  • 1 tsk. mandelessens

Æblechips

  • 1 æble
  • 100 g sukker

Kiks til bund

  • 50 g havregryn
  • 50 g fuldkornsmel
    (eks. grahamsmel)
  • 40 g brun farin
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 knivspids salt
  • ½ tsk. bagepulver
  • 50 g smør
  • 1 spsk. fløde

Kikse/makronbund

  • 75 g af de hjemmebagte kiks
  • 110 g makroner
  • 85 g smør

Ostemasse

  • 3½ blad husblas
  • 200 g flødeost naturel
  • 2 past. æggeblommer
  • 1 stang vanilje
  • ½ citron, saft og skal
  • 0,75 dl likør 43
  • 1 dl creme fraiche
  • 80 g flormelis
  • 2 dl fløde

Ribsgelé

  • 2 dl ribssaft
  • 3 blade husblas
  • 100 g sukker

Fremgangsmåde

Ribssaft

  1. Kog saft af sukker, bær og citron.

Ribsmousse 

  1. Læg husblas i blød.
  2. Tag 0.75 dl af ribssaften kom lidt ekstra citronskal i. 
  3. Opløs den udblødte husblas i den varme saft. 
  4. Vend det forsigtigt sammen med flødeskum, når saften er afkølet.
  5. Kom moussen i en halv kugle form.

Æblekompot

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. Skræl æblerne og skær dem i små stykker. 
  3. Kog dem med juice, sukker og vanilje til det bliver til en grød.
  4.  Opløs husblas i massen og stil den straks på køl.

Makroner

  1. Rør sukker, marcipan, essens og hvider sammen. 
  2. Sæt små klatter på en bageplade. 
  3. Bag ved 180 grader i ca. 12 minutter.

Æblechips

  1. Skær æblet i tynde skiver - brug evt. et mandolinjern. 
  2. Vend skiverne i sukker. 
  3. Bag dem ved 135 grader i ca. 50-60 minutter.

Kiks til bund

  1. Rør alle ingredienserne sammen, og rul massen ud imellem 2 stykker bagepapir. 
  2. Bag ved 180 grader i 15-18 minutter. Evt. sammen med makronerne.

Kikse/makronbund

  1. Blend kiks og makroner sammen til en ensartet masse. 
  2. Tilsæt smeltet smør. 
  3. Pres massen ned i 5 forme. Ønskes en stor kage kan dette også gøres. Stil på køl.

Ostemasse

  1. Læg husblassen i blød. 
  2. Kom ost, blommer, vanille, citron, likør, creme fraiche og flormelis i en skål. Rør det sammen med håndmixer. 
  3. Pisk fløden. Smelt husblassen med en anelse fløde. 
  4. Kom ostemassen lidt af gangen op i husblassen. Vend til sidst fløden i.

Samling

  1. Befri nu dine moussekugler fra formen - du kan evt. bruge en teske. Saml to halve kugler til en hel. 
  2. Tag den kolde æblekompot og kom en skefuld ned på kiksebunden. Læg nu mousse kuglen ned i midten af æblemoussen. Stil på køl. 
  3. Hæld ostemassen over moussekuglen og stil kagerne på frost i min. 30 minutter.

Ribsgelé

  1. Læg husblas i koldt vand. 
  2. Kog 100 g ekstra sukker i ribssaften. Sigt den en ekstra gang og tilsæt husblassen. Lad den køle ned til 25 grader. 
  3. Hæld den forsigtigt over ostecremen -hæld massen ned på en ske så undgår du, at den laver smuller i din ost.
  4. Stil nu kagerne på køl i min. 30 minutter, gerne frost. 
  5. Pynt med knuste makroner, friske ribs og æble chips.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 6