Smukke og velsmagende små æblekager. (©DR)

Små æblekager

Små og flotte æblekager med glaze lavet som en nyfortolkning af en klassisk, dansk æblekage. Kagerne består af en kokos-makron-bund, æblekompot, vaniljemousse og ribs. Kagerne bagte Jon i Den store bagedyst 2018.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Æblekompot

  • 300 g æbler
    (skrællet vægt)
  • 1 stang vanilje
  • 50 g rørsukker
  • 1 citron, saft heraf
  • ½ dl vand
  • 2 tsk. friskrevet ingefær

Hvid chokolade/vaniljemousse

  • 4½ blade husblas
  • 1 stang vanilje
  • 1 spsk. flormelis
  • 3 æggeblommer
  • 50 g hvid chokolade
  • 2 dl fløde
  • 1 tsk. vaniljesukker

Ribsgelé

  • 4 blade husblas
  • 2 dl ribssaft
  • citron, saft heraf

Kokos/makron bund

  • 40 g kokos
  • 150 g marcipan
  • 75 g flormelis
  • 70 g æggehvide
  • 1 knivspids salt

Æblechips

  • 2 æbler

Marcipanbånd

  • 300 g marcipan
  • flormelis til udrulning

Saltkarmel-glaze

  • 200 g sukker
  • 175 g vand
  • 150 g fløde
  • 12 g maizena
  • 4 blade husblas
  • 1 tsk. salt

Flødeskum

  • 2 dl fløde

Fremgangsmåde

Æblekompot

  1. Skræl æblerne, og skær dem i grove tern.
  2. Skrab vaniljen og mos det sammen med lidt sukker.
  3. Kog æblerne sammen med citronsaft, sukker, vand, vanilje, vaniljestang og ingefær i 5-10 minutter, og blend det med en stavblender.
  4. Bland nogle små friske æbletern i mosen, og læg på køl.

Hvid chokolade/vanilje mousse

  1. Læg husblas i blød.
  2. Skrab vaniljekornene ud, og bland det med lidt sukker.
  3. Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen til en lys og luftig masse over et vandbad.
  4. Smelt husblas i en mikroovn, og vend det sammen med æggene.
  5. Smelt chokoladen i en mikroovn, og vend æggemassen op i.
  6. Pisk fløden let, og vend det hele sammen af 2-3 omgange.

Ribsgelé

  1. Udblød husblas i vand.
  2. Kog ribssaft og citronsaft sammen i nogle minutter.
  3. Opløs husblassen heri, og læg på frys.

Kokos/makron bund

  1. Rist kokos på en pande.
  2. Ælt marcipan og flormelis sammen, og tilsæt æggehvider lidt efter lidt, mens du ælter det sammen.
  3. Tilsæt ristet kokos og lidt salt, og bag i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 15-18 minutter.

Æblechips

  1. Skær æblerne i helt tynde skiver, og fordel på en bageplade med bagepapir og bag i ovnen ved 110 grader i ca. 2-2,5 time.

Marcipanbånd

  1. Rul marcipanen ud i en tynd passende størrelse, ved hjælp af lidt flormelis og skær det ud i lange strimler, så det passer til diameteren til kagens form.

Saltkarmel-glaze

  1. Smelt sukkeret over middel varme, mens du rører i det. Det må ikke brænde på, men alle klumper skal være smeltet. 
  2. Så hældes vandet (gerne kogende vand) i ligeså stille, mens karamellen er brandvarm – det kommer til at dampe og koge helt vildt, men bare rolig. Giv det tid, og rør i det konstant til al sukker og vand er smeltet sammen. 
  3. Hæld derefter maizena i (opløst med lidt af vandet) og lad det koge i 30 sekunder. 
  4. Til sidst hældes fløde, salt og husblas i, og det tages af varmen efter 30 sekunder.  
  5. Lad den køle ned til ca. 35 grader – din glaze er nu klar.  

Samling af kagen

  1.  Udstik passende størrelser af din kokos/makronbund. 
  2. Udstik passende størrelser af din ribsgele, som passer med formen på din silikone form med æblefyld og vaniljemousse, og placer ribsgelén oven på bunden. 
  3. Tryk mousserne ud af formen, og glaze dem, før de placeres ovenpå bunden m. ribsgele. 
  4. Pynt med marcipanbånd rundt om og æblechips ovenpå.  


Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 6