Enhver vil blive glad for en æbletærte som denne. (©DR)

Små æbletærter

Disse små flotte æbletærter bagte Christina i Den store bagedyst 2018, som en nyfortolkning af en gammeldags, dansk æblekage. Tærterne er lavet som små fine desserter med æblegrød, æblemousse, ribsgele og makroner i en sprød mørdej. Overfladen glazes og pyntes fint med friske ribs og moussebomber.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Æblegrød 1

  • 750 g syrlige æbler
  • 1 dl æblejuice
  • 1 citron, saft heraf
  • 4 tsk. vaniljesukker

Æblemoussebomber

  • ½ portion æblegrød
  • 1 dl piskefløde
  • 4½ blade husblas

Æblegrød 2

  • ½ portion æblegrød
  • 2½ blad husblas pr. dl

Ribsgele

  • 5 blade husblad
  • 300 g ribs
  • 150 g sukker
  • 0,75 dl vand

Mørdej

  • 250 g hvedemel
  • 170 g smør
  • 65 g flormelis
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 æg

Makronmasse

  • 225 g marcipan
  • 225 g sukker
  • 90 g æggehvide

Glaze

  • 6 blade husblas
  • 150 g sukker
  • 150 g glukosesirup
  • 150 g kondenseret mælk
  • 100 g hvid chokolade
  • lidt rød pastafarve

Pynt

  • 1 dl pisket fløde
  • 1 bakke friske ribs
  • lidt makronkrymmel

Fremgangsmåde

Æblegrød 1

  1. Skræl og udkern æbler og kom i en stor gryde sammen med æblejuice og vaniljesukker.
  2. Kog til de er udkogte og blend med stavblender. Del i to portioner.

Æblemoussebomber

  1. Den ene halvdel af den varme æblegrød tilsættes udblødt husblas som smeltes deri. Køl af.
  2. Fløde piskes til skum og vendes i den afkølede æblegrød. 
  3. Massen hældes på sprøjtepose og sprøjtes i små halvforme(silikoneform). Sæt på frys.

Æblegrød 2

  1. Udblød husblas og tilsættes den sidste halvdel af den varme æblegrød (2 blade pr. dl.).
  2. Stilles ved stuetemperatur til den skal bruges senere.


Ribsgele

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. Varm i en gryde, ribs, sukker og vand op og lad det koge i ca 5 min.
  3. Tag gryden af varmen og tilsæt husblassen. Sigt ribsene og lad køle ned ved stuetemperatur.

Mørdej

  1. I en foodprocessor blandes mel, smør,flormelis og vaniljesukker til en fin masse.
  2. Sammel til sidst dejen med et æg og læg på frost i 15 min.
  3. Rul ud og udstik 6 runde cirkler i passende str.
  4. Bag bundene i 7 min. ved 200 grader.

Makronmasse

  1. Bland alle ingredienser sammen til en jævn masse og hæld på sprøjtepose.
  2. Sprøjt på de bagte bunde et jævnt lag over det hele. Gem en smule masse til makroner.
  3. Bag bundene yderligere 13 min, ved 200 grader eller til de er godt gyldne.

Første samling af kagen

  1. De runde bageforme, som du har udstukket bundene med, beklædes med kageplast.
  2. I hver form ligges en bund. Oven på bunden fordeles et lag æblegrød. Sæt på køl indtil grøden har sat sig.
  3. Fordel et tyndt lag ribsgele oven på den satte æblegrød og sæt på køl.
  4. Når ribsgeleen har sat sig, befrier du kagerne fra form og kageplast.
  5. Op af siderne på kagen klistrer du forsigtigt æblekagerasp.
  6. Af den sidste smule makronmasse laves makroner, som sprøjtes ud i cirkler på bagepapir og bages ved 200 grader indtil de er gyldne. Køl helt af inden de knuses til senere pynt af kagen.

Glaze

  1. Blødgør husblas i koldt vand.
  2. I en gryde varmes sukker, vand og glukosesirup op til lige under kogepunktet. Tilsæt kondenseret mælk.
  3. Tag gryden af varmen og smelt husblassen heri.¨
  4. Hæld den varme masse over den hvide chokolade og rør forsigtigt rundt indtil chokoladen er smeltet.
  5. Tilsæt et par dråber pastafarve og rør rundt. Lad nu glazen køle ned til ca. 34 grader.

Anden opbygning af kagen

  1. Befri de nu frosne æblemoussebomber fra formen. Læg dem på en rist og overhæld med den 34 grader varme glaze. Lad dryppe af og placer forsigtigt tre bomber på hver kage i den ene side.
  2. Drys en smule makronkrymmel på kagen, pynt med små dutter pisket fløde og placer en klase friske ribs på kagerne og voilá - så er der serveret.