Mette Blomsterbergs små forårslagkager er friske og sprøde og er skønne til kaffen eller som dessert. (©DR)

Små forårslagkager

Forårslagkager er en skøn dessert, som er bygget op om marengsbunde med kaffeskum imellem. Konditor Mette Blomsterberg lavede denne opskrift på små lagkager af marengs i programmet Kongerigets Kager. Opskriften på lagkager med marengs og kaffeskum er enkel, og kagerne kan laves i forvejen, dagen inden de skal serveres.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Marengsbunde

  • 3 stk. æggehvider
  • 250 g rørsukker

Kaffeskum

  • 130 g flormelis
  • 0,5 dl stærk kaffe
  • 3 dl piskefløde
  • 100 g mørk chokolade

Pynt

  • 50 g mørk chokolade
  • 30 g flormelis

Fremgangsmåde

  1. Marengsbunde:
    Alle æggehviderne hældes op i en stor, ren skål. Pisk dem til en stiv og sej marengs, mens sukkeret kommes i undervejs. Klargør bageplader med bagepapiret. Til kagerne skal bruges 20 - 24 bunde. Kom marengs dejen op i en stor sprøjtepose med en stor glat tyl i.

  2. Sprøjt marengs ud:
    Dejen sprøjtes ud i cirkler, ca. 1 ½ cm tykkelse og 6 cm i diameter. Sørg for, at de har lidt afstand til hinanden, da de udvikler sig en anelse under bagningen. Bundene bages ved 125 grader til de er let gyldne ca. 25 minutter. Bundene afkøles helt og befries fra bagepapir.

  3. Kaffeskum:
    Flormelisen kommes op i en lille kasserolle, og smeltes til en gylden karamel ved svag varme. Den varme kaffe tilsættes karamellen. Rør til eventuelle sukkerkrystaller er helt opløst. Kaffe-karamelsirupen hældes over i en skål og stilles i køleskab.

  4. Smelt chokoladen:
    De 100 g chokolade smeltes over vandbad, og pensles på halvdelen af bundene. Stil dem koldt, til chokoladen har sat sig.

  5. Kaffeskum:
    Pisk fløden til en let skum. 1/3 stilles til side til afpyntningen. Resten af flødeskummet vendes forsigtigt sammen med den iskolde sirup og kommes op i en stor engangssprøjtepose med en stor, glat tyl. Sprøjt en flad top på hver af de bunde med chokolade, så kaffeskummet kommer helt ud til kanten. Læg nu en bund ovenpå hver og tryk let så bunden fæstnes.

  6. Nu kan kagerne fryses:
    Forårs lagkagerne kan nu fryses til næste dag, hvis man ønsker at servere dem halvfrosne. Så pyntes de dog først med flødeskum, revet chokolade og flormelisdrys, lige inden de serveres den efterfølgende dag.

  7. Sidste pyntning:
    Sprøjt nu en flad top flødeskum på hver af kagerne. Riv fine chokoladespåner på et rivejern og fordel dem på kagernes toppe. Drys lidt flormelis med en sigte hen over kagerne.

    TIP:
    Kagerne servers kolde, eller gerne let frosne, som tidligere beskrevet.