De små hybentærter smager af dansk sommer. (©DR)

Små hybentærter

Lækre små hybentærter med en sød vaniljecreme, en sprød mørdej og syrlige danske hyben. Små tærter med smag af sommer. Opskriften lavede Peter i Den store bagedyst 2018.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 100 g hasselnøddemel
  • 150 stang smør, blødt
  • 1 citron, saft og skal
  • 100 g flormelis

Fyldte hyben

  • 100 g valnødder
  • 1 fed portvin
  • 56 hele hyben skåret over på midten
    (112 halve)
  • 100 g sukker
  • ½ tsk. vaniljesukker
  • ½ citron, saft heraf
  • ½ dl honningrom
  • 2 dl vand
  • 3 blade husblas
  • 200 g marcipan

Vaniljecreme

  • 4 æggeblommer
  • 4 spsk. sukker
  • ½ tsk. vaniljesukker
  • 4 spsk. Maizena
  • 4 dl sødmælk

desuden

  • 3 blade husblas
  • ½ tsk. guldstøv

Fremgangsmåde

Mørdej

  1. Mel, flormelis, vanilje, bagepulver og hasselnøddemel blandes sammen i en skål.
  2. Den bløde smør smuldres ud i blandingen. Der tilsættes revet citronskal, og det hele samles med citronsaften. Dejen ligges fladt på en tallerken og sættes på køl.

Fyldte hyben

  1. Valdnøddekerner hakkes og overhældes med portvin.
  2. Hyben koges i ca. 10 minutter ved svag varme sammen med sukker, vanilje, citronsaft, honningrom og vand. Derefter sigtes hyben fra og den resterende væske gemmes.
  3. De tre blade husblas lægges i blød, i koldt vand.
  4. Mørdejen på tallerken deles i otte lige store dele. De små tærteforme smøres godt og mørdejen trykkes rundt i formen. Bages i ovnen i ca. 12 minutter ved 180 grader.
  5. Portvinen sies fra valdnøddekernerne og de blandes i marcipanen. En lille kugle marcipan kommes ind i et hyben som samles. Der sættes syv hyben rundt i hver af de forbagte tærter. Et hyben i midten samt seks stk. i en ring udenom dette.
  6. Tærten bages ca. 4 minutter yderligere. Der laves en kagecreme imens.

Vaniljecreme

  1. Æggeblommer, sukker og vanilje piskes sammen. Maizena og 1 dl sødmælk tilsættes og piskes med.
  2. De resterende 3 dl sødmælk varmes op til kogepunktet. Sukkermassen piskes i og koges til en creme under konstant omrøring. Hvis cremen ikke er gul nok kan der tilsættes lidt gul konditorfarve.
  3. Cremen kommes i en sprøjtepose men en tud som er ca. 3mm. Nu sprøjtes cremen omkring de 7 hyben. Det nemmeste er at starte med det hyben i centrum. Lav en cirkel omkring det. Derefter sprøjtes ud i kanten med en lille afstikker op til midtercirklen. Cremen må gerne være varm, da den så ligger sig mere blank.
  4. Kagerne stilles på køl.

Samling af kagerne

  1. Væsken fra de kogte hyben varmes op. De 3 blade husblas smeltes i. 
  2. Der tilsættes en ½ tsk. guldstøv. Det hele kommes i en lille frysepose og køles ned. Dog må væsken ikke begynde at blive til gele.
  3. Når væsken er afkølet og kagerne er kolde, klippes der et lille hul i posen og forsigtigt dryppes væsken ud over kagen til de er helt dækkede. Det kan være, at det skal gøres i flere omgange.
  4. Når kagerne er dækket med ca. 2 mm. gele er de helt perfekte.
  5. Server.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 2