Disse små tærter med abrikosgelé bringer glæde til dessertbordet (©DR)

Små pæretærter med vanilje fraiche

Konditor Mette Blomsterberg lavede i programmet Det Søde Liv disse små pæretærter med abrikosgelé. I denne opskrift er pæretærterne serveret med vaniljecreme til. Find nogle store, velsmagende pærer for det bedste resultat.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 300 g hvedemel
  • 150 g blødt smør
  • 100 g flormelis
  • 1 stk. æg
    (str. L)

Pærer

  • 4 stk. store pærer
  • 3 dl vand
  • 150 g sukker
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 15 stk. kardemommekapsler
  • 0,5 stk. citron

Vaniljecreme

  • 25 g sukker
  • 20 g maizena
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 2,5 dl sødmælk
  • 2 stk. æggeblommer

Marcipansløjfer

  • 60 g ren rå marcipan
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1-3 stk. dråber vand

Abrikosgelé

  • 3 blade husblas
  • 4 stk. tørrede abrikoser
  • 50 g sukker
  • 1 dl vand

Vanilje fraiche

  • 2,5 dl creme fraiche 18%
  • 0,5 stk. vaniljestang
  • 0,5 tsk. sukker

Fremgangsmåde

  1. Mørdej:
    Mel, smør, flormelis og et æg æltes sammen med hænderne til en ensartet dej. Stil dejen koldt en halv time inden udrulning. For derefter 8 krusede linseforme, ca. 7 cm i diameter og 2 cm i højden, med tyndt udrullet mørdej. Tryk dejen godt op af kanterne, så den ikke glider ned.

  2. Pærer:
    Skræl pærerne og befri dem for kernehuset. Halver dem og kog dem under låg med kardemommekornene, sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang. Stik i pærerne efter ca. 15 minutter for at mærke, om de er møre. Lad dem eventuelt koge nogle minutter endnu. Hvis pærerme skal bruges med det samme, skal de tørres med lidt køkkenrulle. Hvis de skal på køl, skal de opbevares i væden og først tørres, når de skal bruges.

  3. Vaniljecreme:
    Sukker, maizena og vaniljekorn blandes og piskes godt med 1 dl. af mælken.  Tilsæt æggeblommerne. De resterende 4 dl sødmælk koges op i en gryde med den tomme vaniljestang. Så snart mælken koger, tilsættes de øvrige ingredienser under piskning. Koges op i 5 sekunder og hældes straks i en kold beholder. Afkøles helt. Cremen skal anvendes samme eller næste dag.

  4. Marcipansløjfer:
    Ælt mel og marcipan sammen med hænderne. Når det er æltet godt sammen, dryppes en ganske lille smule vand i, som æltes ind i massen. Gør en bageplade med bagepapir klar. Tril ganske tynde pølser med håndroden. De skal være glatte og fine, uden aftryk fra fingrene.

  5. Fold pølserne til 6 sløjfer og afslut med en lille kugle, der forestiller knuden. Bag sløjferne ved 100 grader, til de er let gyldne og lidt tørre - ca. 20 minutter. Sløjferne skal bage på to plader lagt oven på hinanden, så de ikke får for meget kulør på bagsiden. Tag sløjferne ud af ovnen og lad dem afkøle.

  6. Abrikosgelé:
    Husblassen lægges i blød i koldt vand. Kog abrikoserne, sukker og vand op i en gryde med låg i 15 minutter. Tag gryden af varmen og lad den stå 5 minutter. Vrid husblassen fri for vand og kom den op i den godt lune abrikosblanding. Sigt hele herligheden. Anvend geléen efter 15 minutter eller opvarm den let, hvis det er nødvendigt.

  7. Vanilje fraiche:
    Vaniljestangen flækkes på den lange led, og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Vaniljekorn og 1 tsk. sukker mases sammen på bordet med en paletkniv, så vaniljekornene skilles ad. Vanilje sukker og cremefraiche røres godt sammen og serveres kold til de lune pæretærter.

  8. Opbygning:
    Den afkølede vaniljecreme fyldes i sprøjtepose og sprøjtes straks efter i formene beklædt med mørdej, til de er næsten halvt fulde. Læg en halv syltet, afkølet og let aftørret pære ned i vaniljecremen. Udrul noget mere mørdej tyndt og læg det over som låg. Tryk kanterne af for overflødig mørdej. Man kan sagtens samle resterne og rulle dem ud endnu en gang. Bag pæretærterne ved 190 grader, til de er gyldne- ca. 15 - 18 minutter. 

  9. Når tærterne er kølet af, befries de for formen og inden servering pensles de med abrikosgele. Straks herefter påsættes de bagte marcipansløjfer og serveres med kold vanilje fraiche til.