Smukke tærter med karamelslør, som smager af sommer. (©DR)

Små stikkelsbærtærter med kamille og karamelslør

Disse små fine stikkelsbærtærter bagte Albert i Den store bagedyst 2018 som et mesterværk. Som barn tilbragte han mange somre i sin mormors sommerhus på Røsnæs, hvor de drak kamillete i huset, ledte efter rav på stranden og plukkede stikkelsbær i haven. Albert har derfor valgt at kombinere disse smage og indtryk i de små tærter, som emmer af sommer.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 400 g hvedemel
  • 225 g koldt smør
  • 140 g flormelis
  • 2 æg
  • 1 citron, skal heraf
  • 1 stang vanilje

Nøddemasse

  • 100 g hasselnødder
  • 100 g sukker
  • 2 æg
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl fløde

Stikkelsbærkompot

  • 700 g stikkelsbær
  • 175 g sukker
  • ½ dl vand

Vanilje-kamillecreme

  • ½ l mælk
  • 4 spsk. sukker
  • 1 stang vanilje
  • 6 breve kamillete
  • 2 æg
  • 2 spsk. Maizena
  • 200 g fløde pisket til let skum

Karamelslør

  • 450 g sukker
  • 200 g vand

Fremgangsmåde

Mørdej

  1. Mel, smør, flormelis, korn fra vaniliestang og citronskal køres sammen i en foodprocessor. 
  2. Æggene kommes i, dejen samles og lægges på køl.

Nøddemasse

  1. Hasselnødderne ristes i ovnen ved 180 grader i ca. 6-8 min., til skallen har løsnet sig, og nødder pilles herefter. 
  2. Afskallede nødder og sukker blendes i foodprocessor.
  3. Æggene tilsættes lidt af gangen, melet tilføjes og fløden hældes i massen.

Stikkelsbærkompot

  1. Stikkelsbær, sukker og vand koges op i en gryde til kompotten er tyk og blank - det tager ca. 15-20 min.

Vanilje-kamillecreme

  1. Mælk, sukker, vaniljekorn og kamillete koges op i en gryde. 
  2. Æg og maizena piskes let sammen, og lidt af den varme mælkeblanding røres op heri. 
  3. Kom æggeblandingen tilbage i gryden, og varm den op under omrøring, til den tykner. Sæt den på køl. 
  4. Når cremen er helt afkølet blandes den med letpisket fløde.

Samling af tærterne

  1. 8 små tærteforme fores med mørdej. Bunden dækkes med nøddemassen og bages ved 180 grader i ca. 10-12 min.
  2. Stikkelsbærkompotten fordeles i de bagte tærter.
  3. Vanilje-kamillecremen lægges på med en passende tylle.

Karamelslør

  1. Sukker og vand til ”karamel-slør” varmes langsomt op og koger til det får en fin ravfarve, hvorefter karamellen afkøles lidt. 
  2. Når den tykner lidt, slynges karamellen udover 8 letsmurte glasskåle, løsnes forsigtigt og anbringes hen over de små tærter.
  3. Pynt evt. med bellis blomster/sommerblomster. Server.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 2