Den helt klassiske ret, kan enten serveres hvor radiserne og purløgene er lagt sirligt og pænt, eller den kan serveres på den rustikke måde, hvor tingende bare er blevet lagt på i et lille bjerg. (©DR)

Sol over Gudhjem

Denne ret er nok den mest kendte ret, når man tænker på Bornholm. En dejlig og smagfuld ret, som man aldrig kan få for meget af, indbegrebet af sommer.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 4 stk. flotte røgede sild
  • 1 bundt purløg
  • 1 bundt radiser
  • 4 stk. æggeblommer
    (Evt. pasteuriserede)
  • 4 skiver rugbrød eller endnu bedre sigtebrød
  • 1 smule smør

Fremgangsmåde

  1. Skær hoveder og haler af sildefileterne. Åbn sildefileterne fra bugen og tag først rygbenet ud. Skrab derpå de små ben, der sidder på de yderste fileter væk.

  2. Fjern så mange af de små ben som muligt, - helt kan man ikke undgå dem. Læg sildefileterne på det smurte brød, drys med rigeligt fintsnittet purløg og radiser i tynde skiver og læg en æggeblomme på hver sildemad. Friskkværnet peber, evt. et lille drys salt og en kølig bornholmsk øl til.