Sønderjyske solæg (©DR)

Solæg

I 'Spise med Price- Egnsretter' er brødrene kommet til Sønderjylland og laver her en nem opskrift på solæg, som får en fin marmorering. Æggene serveres klassisk med sennep, lidt olie, eddike og engelsk sauce - og så skylles de gerne ned med en dram. Alternativt kan du lave varianter af fyldet, som her er inspireret af det asiatiske og mexicanske køkken.

Æggen skal ligge i saltlage i ca. en uge.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Solæg

  • 6-8 stk. æg
  • 1 l vand
  • 100 g salt
  • 100 g rødkål

Asiatisk fyld

  • 15 g frisk ingefær
  • 2 tsk. citrongræs
  • 0,5 stk. rød chili
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 2 spsk. fishsauce
  • 1 spsk. limesaft
  • 1-2 tsk. sukker
    (efter smag)

Mexicansk fyld

  • 4-5 stk. ansjoser
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. kapers
  • 1 håndfuld persille
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 tsk. revet citronskal

Fremgangsmåde

  1. Solæg:
    Kog vand og salt op sammen med lidt rå rødkål - hvis du vil have lyseblå marmorering på dine æg - eller løgskaller hvis de skal være gule. Kog æggene i 20 minutter.

  2. Bank dem let mod køkkenbordet så skallen revner rundt omkring og læg æggene i saltlagen. Æggene skal ligge i lagen i mindst tre dage, men kan godt ligge der op til en uge. 

  3. Servering:
    Når de skal spises pilles de, halveres og blommen tages ud. I hulrummet kommes en lille skefuld stærk sennep, et stænk eddike, et stænk olie, lidt engelsk sauce og evt. lidt tabasco. De halve blommer lægges tilbage. Æggene indtages i en mundfuld og skylles ned med en kryddersnaps.

  4. Asiatisk fyld:
    Ingefær rives og citrongærs, chili og koriander hakkes fint. Alle ingredienserne blandes og man kommer en teskefuld af blandingen i hvert halve solæg.

  5. Mexicansk fyld:
    Ansjoser finthakkes og hvidløg, kapers og persille ligeledes. Alle ingredienserne blandes og man kommer en teskefuld af blandingen i hvert halve solæg.