Små chokoladebarer er en sød og lækker snack på farten. (©DR)

Solbær-macadamia chokoladebar

Chokoladebarer med solbær og macadamianødder, som Emil bagte i Den store bagedyst 2018. Emil elsker den syrlige smag af solbær og har desuden gjort barene glutenfri, da hans mor er glutenintolerant, og hun kan nyde dem uden problemer. Pak dem fint ind ligesom Emil, så er de nemme at have med på farten.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Macadamiacookie

  • 75 g smør, blødt
  • 100 g sukker
  • ½ tsk. salt
  • 50 g muscovadosukker
  • 1 æg
  • 120 g macadamianødder
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 30 g kartoffelmel

Solbærgelé

  • 5,75 blade husblas
  • 300 g solbær
  • 75 g sukker

Overtræk

  • 700 g mørk chokolade
  • 50-100 g kakaosmør

Fremgangsmåde

Macadamiacookie

  1. Tænd ovnen på 170° varmluft.
  2. Rør smør og sukker sammen. 
  3. Tilsæt muscovadosukker, salt og æg og rør godt.
  4. Blend macadamianødderne til fint mel og rør dem i dejen med bagepulver, vaniljepulver og kartoffelmel.
  5. Smør dejen ud så det dækker en hel foret bageplade og bag i 13-15 minutter ved 170° varmluft. Den skal være jævn gylden.

Solbærgelé

  1. Læg husblas i blød i koldt vand.
  2. Kog solbær møre med sukkeret til præcis 2,5 dl grød er tilbage.
  3. Smelt husblassen i grøden og hæld den i et fad, som stilles på frost for at køle ned, mens cookien bager færdig.

Samling

  1. Når bunden kommer ud af oven udstikkes 2 rektangulære bunde med en stor smurt form.
  2. Geléen spredes ud over den ene bund i formen, og den anden bund ligges forsigtigt oven på. Stil på frys til geléen har sat sig helt.

Overtræk

  1. Temperer chokoladen i mikroovn ved at varme det op i meget korte intervaller til det hele er smeltet. Chokoladen må ikke overstige 34° - hvis det sker tilføjes 1/3 hakket chokolade mere og det smeltes med.
  2. Kakaosmøren tempereres ligeledes og hældes lidt ad gangen i chokoladen, til man har den rette konsistens - chokoladen skal være tyndtflydende.

Samling

  1. Fjern formen fra barrene og skær dem ud med en stor skarp kniv.
  2. Smør en smule chokolade på undersiden af barrene og placer dem på et skærebræt. Sæt dem kort på frys til bunden er sat.
  3. Placer dem derefter på en 2 riste med det tynde lag chokolade mod risten.
  4. Hæld chokoladen ud over dem alle. Bank/ryst risten så overskydende chokolade drypper af og barrene dækkes helt. Lad chokoladen sætte sig på køl.
  5. Pil barrene af ristene med en lille palet og skær ”fødder” af.
  6. Hvis ønsket kan herefter de pakkes ind.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 5