Solbærtærter med lakridskaramel
Sød lakridskaramel møder syrlig solbærgelé samt knasende karamelpynt. Den her tærte er så intens, at selv den største tærtefan kan nøjes med en minitærte.
Tilberedningstid:
2 timer, 30 min.
Antal portioner:
8 pers.
Kok og program
Ingredienser
Sesam mørdej
- 125 g hvedemel
- 25 g mandelmel
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 25 g sort sesam
- 75 g koldt smør
- ½ æg
Lakridskaramel
- 200 g sukker
- 2 dl piskefløde
- 80 g smør, stuetempereret
- 2-3 spsk. rålakridspulver
- 1 knivspids salt, fint
-
evt.
lakridssirup
(for lakkridselskere)
Solbærgelé
- 250 g solbær, frosne
- 1 stang vanilje
- 1 spsk. sukker
- 1-2 spsk. vand
- 4 blade husblas
Karamelpynt
- alm. sukker
- 25 g sort sesam
Pynt
- 100 g friske solbær
- 25 g friske ribs
Fremgangsmåde
Sesam mørdej
- Forvarm ovnen på 175°C varmluft.
- Bland hvedemel, mandelmel, flormelis, sesam og salt i en skål.
- Tilsæt koldt hakket smør og brug fingrene til at findele smør i melmassen.
- Saml dejen hurtigt til en kugle med pisket æg.
- Stil på køl.
Lakridskaramel
- Varm sukker op i en gryde ved svag varme.
- Varm samtidig fløden op til kogepunktet.
- Når sukkeret er smeltet til en flot gylden karamel tilføjes langsomt fløden under omrøring. Afkøl.
- Tilføj rålakridspulver og smag til.
- Tilføj smør under piskning. Hæld på sprøjtepose.
Bagning
- Udstik mørdejen og saml dem i 8 små tærteforme.
- Afbag på 175°C i 15-20 min.
Solbærgelé
- Udblød husblas 10 min. i koldt vand.
- Bring solbær, sukker, vand og vaniljekorn i kog. Mos bærrene med en træske.
- Sigt bær over i en skål og tilføj husblas.
- Stil på køl.
Karamelpynt
- Sæt en silikonemåtte på bageplade. Drys silikonemåtten med en tyndt lag sukker.
- Sæt bagepladen i ovnen på grilfunktion og hold øje. Lad karamellen blive gylden.
- Drys karamellen med sesam og afkøl. Bræk i passende stykker.
Samling
- Fyld minitærterne halvt op med lakridskaramel. Stil på køl. Tjek om karamellen harsat sig.
- Fyld minitærterne op med solbærgelé. Stil på køl.
- Pynt med friske bær og karamelstykker.