Inges kage 'Solopgang over Hals Barre', som hun bagte i Den store Bagedyst 2016. (©DR)

Solopgang over Hals Barre

I Den store Bagedyst bagte Inge denne kage, som hun kalder Solopgang over Hals Barre. Inspirationen til kagen fik Inge en morgen, da hun gik tur med sin hund Yrsa ved Kattegat.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Dej

  • 150 g hvedemel
  • 150 g kartoffelmel
  • 300 g marcipan
  • 1,5 tsk. bagepulver
  • 300 g flormelis
  • 300 g smør
  • 6 stk. æg
  • lidt pastafarve
    (blå, gul og orange)

Appelsingele

  • 0,2 dl appelsinsaft
  • 2 blade husblas
  • lidt rød pastafarve

Appesinmousse

  • 4 blade husblas
  • 2 stk. æg
  • 2 dl æg
  • 1 stk. appelsin, saft og skal heraf
    (økologisk)
  • 1 spsk. citronsaft
  • 25 g sukker

Smørcreme

  • 250 g smør
  • 200 g flormelis
  • 2 spsk. appelsinsaft

Glaze

  • 2 dl fløde
  • 1,25 dl vand
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 dl appelsinsaft
  • 200 g sukker
  • 250 g hvid chokolade
  • 6 blade husblas
  • 1 knivspids blå pastafarve

Pynt

  • 100 g isomalt
  • lidt gul pastafarve

Fremgangsmåde

  1. Dej:
    Tænd ovnen på 180 grader. Læg husblas i blød i koldt vand i 3 skåle (1. skål 4 bl., 2. skål 2 bl. og 3. skål 6 bl.)
  2. Riv marcipan fint og smelt smør. Pisk æg og sukker let. Rør skiftevis de tørre ingredienser sammen med det smeltede smør og æggemassen. Del dejen op i fire og farv dem blå, lys gul, mørk gul og orange.
  3. Smør 2 springforme 22 cm, samt 1 randform 16 cm. udvendigt. Kom den blå dej i den ene springform, og fordel den lysegule farve i bunden af den anden springform. Sæt nu randformen oven i springformen med den lysegule dej, og kom den orange farve tættest randformen og den gule farve tættest springformen. Bag i ca. 20 min, og stilles på køl. Bag ligeledes springformen med den blå dej i 10-15 min.
  4. Appelsingele:
    Opvarm appelsinsaften og smelt husblas heri. Løs randform fra kagen, skær hullet lidt større, og pensel med appelsingele.
  5. Appelsinmousse:
    Riv skallen af appelsinen, pres saften ud heraf (1 dl) samt af citronen. Pisk fløde til let skum og pisk æggehviderne stive. Pisk æggeblommer og sukker sammen. Varm appelsinsaften, og opløs husblassen deri, og forsigtigt alt sammen. Fyld hullet i kagen op med moussen, og kom den blå bund på som låg, og vend den om, så dette bliver til 'hav' i den endelige kage. Køl kagen til moussen har sat sig.
  6. Smørcreme: 
    Rør alle ingredienserne til smørcremen sammen. Stil kagen på rist og smør op hermed.
  7. Glaze:
    Kog sukker og vand ind til en sirup (117 g).Varm citron- og appelsin saft op, og rør det hele sammen til en ensartet masse. Tilsæt husblas og farve, køl ned til 26 grader. tilsæt finthakket hvid chokolade og farve og rør godt sammen. Hæld forsigtigt glazen over kagen. Flyt forsigtig over på et klart glasfad og køl af.
  8. Pynt:
    Smelt isomalt og tilsæt gul farve. Lav små tunger, som gule stråler og lad dem køle. Når de er stivnede sættes de hele vejen rundt kagen. Aranger evt. med strandsand, skaller mm.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 2