De smukke solsikkemazariner pynter lige så flot som de smager. (©DR)

Solsikkemazariner

Sara bagte i Den store bagedyst disse flotte solsikkemazariner, der er formet som solsikkeblomster og sat på stilke, fordi Sara og hendes Naja datter elsker den gule sommerblomst. De planter dem hvert år i deres egen have, og forundres over hvor hurtigt de gror, og hvor flotte de er. Sara har i opskriften taget udgangspunkt i en traditionel nøddemazarin, som er hendes yndlings tørkage.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 60 g flormelis
  • 60 g blødt smør
  • 120 g hvedemel
  • 1 æggeblomme
    (gem æggehviden til kransekagemassen)
  • 1 knivspids salt

Kransekagepynt

  • 300 g marcipan
  • 90 g flormelis
  • 80 g æggehvide
  • gul og grøn pastafarve

Mazarinmasse

  • 150 g marcipan
  • 100 g sukker
  • 70 g smør
  • 1 æg, sammenpisket
    (60 g)
  • 20 g hvedemel

Solsikkekaramel

  • 60 g smør
  • 60 g sukker
  • 2 tsk. honning
  • 100 g solsikkekerner
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. solsikkeolie

pynt

  • 150 g mørk chokolade ca. 50%

Fremgangsmåde

Mørdej 

  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Rør flormelis og smør sammen. Tilsæt æggeblommen under piskning og pisk til du har en ensartet masse.
  3. Bland salt i melet og hæld det i dejen. Saml dejen uden at ælte for meget.
  4. Læg dejen på køl i min. 30 min.

Kransekagepynt

  1. Lav sprøjtecirkler på bagepapiret ved at lægge formene på bagepapiret med toppen nedad. Tegn rundt om formene med en kuglepen og vend papiret om - så du ikke får kuglepen i kransekagemassen. Nu har du de cirkler du skal sprøjte efter.
  2. Tilsæt æggehviden lidt ad gangen til den revne marcipan. Ælt marcipanen blød og tilsæt flormelis. Brug en håndmixer eller en køkkenmaskine.
  3. Del massen i to portioner. 3/4 dele farves gul og 1/4 farves grøn.
  4. Brug en bladtyl som ikke er alt for smal. Marcipanmassen skal kunne komme ud. Start med at sprøjte 8 grønne ca. 2 cm lange blade på alle cirklerne. 
  5. Sprøjt derefter 8 gule blade. Så sprøjtes et lag blade oven på, hvor midten af de øverste blade er mellem de nederste blade.
  6. Bag cirklerne ved 200 grader i 8 min. eller til de er let gyldne i kanterne, og læg den straks på en rist til afkøling.

Mazarin

  1. Hak marcipanen, og rør det med sukker med håndmixeren med dejkroge.
  2. Tilsæt smørret i små klumper. Pisk ægget i, og vend til sidst melet i massen. 
  3. Hæld massen i en sprøjtepose.

Solsikkekaramel

  1. Rist solsikkerne med salt og olie på en pande.
  2. Smelt smør, sukker og honning i en gryde, mens du rører i det. Lad det tykne en lille smule, så det bliver en tynd karamel, dog uden den bliver brun.
  3. Tag det af varmen og tilsæt solsikkekerne

Samling af kagerne

  1. Tag mørdejen ud af køleskabet, og rul den ud til den er 2 mm. tyk. Husk at komme mel på bordet, så du kan få dejen af igen.
  2. Skær dejen ud, så den passer til formene. Det er vigtigt, at man ikke smører formene, da dejen ellers vil glide ned under bagning. Læg dejene i formen og lav en skarp/flot kant.
  3. Fordel mazarinmassen i formene i et jævnt lag. med 25-30 gram i hver form. Det skal være plads til, at den kan hæve.
  4. Bag kagerne ved 175 grader i ca. 15-16 min alt efter formen på formene. Mazarinen skal være lidt fast, men endnu ikke helt færdigbagt. Hold også øje med farven på mørdejskanterne. De må ikke blive brune.
  5. Når kagerne er næsten færdigbagte, fordeles toppingen på kagerne i små toppe i midten, og kagerne bage yderligere 5 min. til mazarinen er færdigbagt.
  6. Når kagerne er kommet ud af ovnen, tages de ud af formene og stilles til afkøling på en rist.
  7. Smelt chokoladen
  8. Lav én kage færdig ad gangen ved at dyppe den øverste kant af kagen i chokolade, sæt kransekageringen fast i chokoladen, og læg den med kransekageringen nedad på en rist. 
  9. Pensl chokolade på bunden af kagerne. Nu kan du lave den næste kage færdig.
  10. Lad kagerne stå på risten, til de er helt kolde og chokoladen er stivnet.
  11. Sæt evt. kagerne på pinde som stilke, eller server som de er.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 1