Solsikkemazariner
Sara bagte i Den store bagedyst disse flotte solsikkemazariner, der er formet som solsikkeblomster og sat på stilke, fordi Sara og hendes Naja datter elsker den gule sommerblomst. De planter dem hvert år i deres egen have, og forundres over hvor hurtigt de gror, og hvor flotte de er. Sara har i opskriften taget udgangspunkt i en traditionel nøddemazarin, som er hendes yndlings tørkage.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
12 pers.
Kok og program
Ingredienser
Mørdej
- 60 g flormelis
- 60 g blødt smør
- 120 g hvedemel
-
1
æggeblomme
(gem æggehviden til kransekagemassen)
- 1 knivspids salt
Kransekagepynt
- 300 g marcipan
- 90 g flormelis
- 80 g æggehvide
- gul og grøn pastafarve
Mazarinmasse
- 150 g marcipan
- 100 g sukker
- 70 g smør
-
1
æg, sammenpisket
(60 g)
- 20 g hvedemel
Solsikkekaramel
- 60 g smør
- 60 g sukker
- 2 tsk. honning
- 100 g solsikkekerner
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. solsikkeolie
pynt
- 150 g mørk chokolade ca. 50%
Fremgangsmåde
Mørdej
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Rør flormelis og smør sammen. Tilsæt æggeblommen under piskning og pisk til du har en ensartet masse.
- Bland salt i melet og hæld det i dejen. Saml dejen uden at ælte for meget.
- Læg dejen på køl i min. 30 min.
Kransekagepynt
- Lav sprøjtecirkler på bagepapiret ved at lægge formene på bagepapiret med toppen nedad. Tegn rundt om formene med en kuglepen og vend papiret om - så du ikke får kuglepen i kransekagemassen. Nu har du de cirkler du skal sprøjte efter.
- Tilsæt æggehviden lidt ad gangen til den revne marcipan. Ælt marcipanen blød og tilsæt flormelis. Brug en håndmixer eller en køkkenmaskine.
- Del massen i to portioner. 3/4 dele farves gul og 1/4 farves grøn.
- Brug en bladtyl som ikke er alt for smal. Marcipanmassen skal kunne komme ud. Start med at sprøjte 8 grønne ca. 2 cm lange blade på alle cirklerne.
- Sprøjt derefter 8 gule blade. Så sprøjtes et lag blade oven på, hvor midten af de øverste blade er mellem de nederste blade.
- Bag cirklerne ved 200 grader i 8 min. eller til de er let gyldne i kanterne, og læg den straks på en rist til afkøling.
Mazarin
- Hak marcipanen, og rør det med sukker med håndmixeren med dejkroge.
- Tilsæt smørret i små klumper. Pisk ægget i, og vend til sidst melet i massen.
- Hæld massen i en sprøjtepose.
Solsikkekaramel
- Rist solsikkerne med salt og olie på en pande.
- Smelt smør, sukker og honning i en gryde, mens du rører i det. Lad det tykne en lille smule, så det bliver en tynd karamel, dog uden den bliver brun.
- Tag det af varmen og tilsæt solsikkekerne
Samling af kagerne
- Tag mørdejen ud af køleskabet, og rul den ud til den er 2 mm. tyk. Husk at komme mel på bordet, så du kan få dejen af igen.
- Skær dejen ud, så den passer til formene. Det er vigtigt, at man ikke smører formene, da dejen ellers vil glide ned under bagning. Læg dejene i formen og lav en skarp/flot kant.
- Fordel mazarinmassen i formene i et jævnt lag. med 25-30 gram i hver form. Det skal være plads til, at den kan hæve.
- Bag kagerne ved 175 grader i ca. 15-16 min alt efter formen på formene. Mazarinen skal være lidt fast, men endnu ikke helt færdigbagt. Hold også øje med farven på mørdejskanterne. De må ikke blive brune.
- Når kagerne er næsten færdigbagte, fordeles toppingen på kagerne i små toppe i midten, og kagerne bage yderligere 5 min. til mazarinen er færdigbagt.
- Når kagerne er kommet ud af ovnen, tages de ud af formene og stilles til afkøling på en rist.
- Smelt chokoladen
- Lav én kage færdig ad gangen ved at dyppe den øverste kant af kagen i chokolade, sæt kransekageringen fast i chokoladen, og læg den med kransekageringen nedad på en rist.
- Pensl chokolade på bunden af kagerne. Nu kan du lave den næste kage færdig.
- Lad kagerne stå på risten, til de er helt kolde og chokoladen er stivnet.
- Sæt evt. kagerne på pinde som stilke, eller server som de er.