Sommer spandauere
En let og sommerlig spandauer med vanilje, bær og marengs.
Tilberedningstid:
2 timer, 15 min.
Antal portioner:
5 pers.
Kok og program
Ingredienser
Grunddej
- 20 g gær
- 1,3 dl vand
- 350 g mel
- 0,5 tsk. salt
- 1 dl sammenpisket æg
-
1 smule
æggeblomme og mælk
(til pensling)
- 1 håndfuld mandler
-
225 g
smør
(til udrulning)
Vaniljekagecreme
- 1 dl æg
- 3 dl fløde
- 100 g sukker
- 0,5 stang vanilje
- 1,5 spsk. maizena
Marengspinde/toppe
- 100 g æggehvider
- 300 g sukker
- 1 smule frysetørret hindbær
Desuden
- 2 bakke friske bær
- 1 smule spiselige blomster
- 1 smule pistacienødder
- 75 g mørk chokolade
Fremgangsmåde
Lav grunddej
- Opløs gæren i vandet.
- Tilsæt sukker, salt, mel og æg og rør hurtigt sammen til ensartet masse.
- Dejen sættes i køleskabet i 20 minutter.
- Smørret bankes fladt mellem 2 stykker bagepapir.
- Dejen rulles ud til et kvadrat og smørret lægges på diagonalt.
- Kanterne foldes ind over smørret, så alt smør er beklædt med dej.
- Dejen rulles ud til et rektangel, ca. 20x45 cm.
- Dejen foldes så tre gange ind mod midten, så der nu er 3 lag.
- Stilles på køl i 15 min.
- Dejen rulles igen ud til et rektangel og foldes ind tre gange - nu er der så 3x3 lag.
- Sættes på køl i 15 min.
- Dejen rulles nu ud for tredje gang og foldes 3 gange ind mod midten 3x3x3, så der nu er 27 lag.
- Stilles på køl i 15 min.
- Dejen rulles ud og der skæres 8 firkanter af 10x10 cm.
- I midten på hver firkant kommes en lille klat remonce og hjørnerne foldes let ind på midten og trykkes let ned i remoncen.
- Spandauerne skal nu hæve i 30 i minutter, før de bages ved 180 grader i ca. 20 minutter.
- Før de kommes i ovnen kommes en klat kagecreme i midten, og kanten pensles med æg og drysses med hakkede mandler eller hasselnødder.
Lav vaniljekagecreme
- Vaniljekornene skrabes ud af vaniljestangen og blandes med lidt af sukkeret.
- Fløde og den tomme stang sættes i kog i en gryde.
- Æg, sukker og vaniljesukker piskes hvidt og luftigt.
- Der tilsættes Maizena uden at piske det ind i massen.
- Hæld den brandvarme fløde op til æggeblandingen og pisk.
- Hæld massen tilbage i gryden og varm om under omrøring så det ikke brænder på.
- Sættes på køl.
- Bruges til at fylde i spandauerne.
Marengstoppe og -pinde
- Æggehvider piskes luftige og stive.
- Sukker kommes ved lidt efter lidt.
- Piskes til en stiv og sej marengs.
- Sprøjtes ud til forskellige størrelse toppe og lange pinde på et bageplade med bagepapir.
- Drysses med hindbærstøv (blendede frysetørret hindbær)
- Bages ved 100 grader i ca. 1 time til de er tørre og sprøde.
- Bruges til pynt på kagen.
Samling
- Oven på midten af spandaueren anrettes de friske bær.
- Pyntes med hakket pistacienødder, marengs og friske blomster.
- Chokoladen smeltes og sprøjtes på kanten af spandaueren