Lagen kagen pyntes med et smukt rabarbernet på toppen. (©DR)

Sommerlagkage med rabarber, hyldeblomst og mynte

Denne smukke sommerlagekage bagte Jon i Den store bagedyst 2018. Kagen er inspireret af hans mors hjemmelavede rabarbercrumble, som han altid har nydt med hyldeblomstsaft til. Derfor består lagkagen af en sprød crumblebund, rabarberkompot og en rabarber-hyldeblomstmousse, og kagen pyntes fint med marengs og et flettet rabarbernet på toppen.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Vaniljecreme

  • 1 stang vanilje
  • 3 dl sødmælk
  • 3 stk. æggeblommer
  • 1½ dl fløde
  • 60 g sukker
  • 30 g maizena
  • 2-3 dl letpisket fløde

Kiksebund

  • 125 g mandler
  • 120 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • ½ tsk. bagepulver
  • 50 g finvalsede havregryn
  • 120 g smør, blødt

Rabarberkompot

  • 1 stang vanilje
  • 125 g sukker
  • 600 g rabarber
  • 1½ dl hyldeblomstsaft
  • 1 citron, saft heraf
  • 1 stor håndfuld frisk mynte
  • 3 blade husblas

Hyldeblomstmousse

  • saft fra rabarber
  • 1½ dl hyldeblomstsaft
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • ½ citron, saft herfra
  • 4 blade husblas
  • 3-4 dl fløde

Vanilje/mandebunde

  • 100 g æggeblomme
  • 1 stang vanilje
  • 70 g sukker
  • 70 g hvedemel
  • 50 g mandelmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • 200 g æggehvide

Rabarber fletlåg

  • 3 store stængler rabarber
  • 1 l vand
  • 2 dl sukker

Italiensk marengs

  • 250 g sukker
  • 30 g glukosesirup
  • 125 g æggehvide
  • 1 lille citron, saft heraf
  • 3 spsk. vand

Fremgangsmåde

Vaniljecreme

  1. Kog mælken m. vaniljestang.
  2. Pisk æggeblommer, fløde, maizena, sukker og vanilje godt sammen
  3. Tilsæt den kogende mælk til æggeblandingen i en tynd stråle.
  4. Hæld det hele tilbage i gryden, og lad det koge i nogle minutter, mens du pisker. Hæld det i en skål/pose og køl det helt af.
  5. Når cremen er helt kold, vendes det med letpisket flødeskum. Sæt på køl til kagen skal samles.

Kiksebund

  1. Hak mandlerne groft.
  2. Bland alle ingredienser sammen, og tryk det ud i en ring/springform, der passer til lagkagens størrelse. Bunden skal nemlig udgøre bunden af lagkagen.

Rabarberkompot

  1. Skrab kornerne ud af vaniljestangen, og bland det med sukker.
  2. Skær rabarberne i små stykker, og kog dem med hyldeblomstsaft, citronsaft, sukker og vaniljesukker og -stang.
  3. Lad det småsimre i ca. 10-12 minutter, til rabarberne er helt møre. Sig det meste af væsken fra, og gem til mousse.
  4. Tilsæt finthakket frisk mynte og udblødt husblas, og stil på køl.

Hyldeblomstmousse

  1. Brug rabarber/hyldeblomst saften fra før, og varm det op igen sammen med det ekstra hyldeblomstsaft, vaniljesukker og citronsaft.
  2. Opløs husblassen heri. Sæt det på køl, og vend det senere med letpisket flødeskum.

Vanilje/mandebunde

  1. Pisk æggeblommer i ca. 5-6 minutter sammen med vanilje og sukker, til det bliver en lys og cremet konsistens.
  2. Sigt mel, mandelmel, bagepulver og salt ned i æggesnapsen.
  3. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt med resten af massen.
  4. Spred ud i en jævnt tykt lag på en bageplade m. bagepapir, og bag i ovnen ved 190 grader til den er let gylden på toppen.
  5. Køl af og udstik i 2 passende forme til kagen (20 cm).

Rabarber fletlåg

  1. Skræl rabarber i helt tynde strimler.
  2. Kog vand op med sukker, og læg rabarberstrimlerne heri i ca. 3-4 minutter, til de er helt møre.
  3. Hæld det meste af vandet fra, og fyld gryden med kold vand, så du kan fiske strimlerne op en ad gangen.
  4. Læg strimlerne fint ud på et tørt og rent viskestykke, og lad dem tørre.
  5. Flet dem sammen på et stykke husholdsningsfilm, og tryk det fladt.


Italiensk marengs

  1. Opvarm sukker, glukosesirup og 3 spsk. vand til ca. 120 grader.
  2. Pisk æggehviderne til de er helt stive, og hæld det varme sukkersirup op i hviderne i en tynd stråle, mens du pisker.
  3. Pisk nu videre i 5-10 minutter til temperaturen falder til ca. 40-50 grader og tilsæt saft fra 1 lille citron.
  4. Kom i en sprøjtepose med tyl og gem til pyntning.


Samling af kagen

  1. Når alt er afkølet og klart, lægges den sprøde kiksebund i en 20 cm's kagering m. kageplast rundt i kanterne.
  2. Læg et jævnt lag rabarberkompot ovenpå, men ikke helt ud til siderne.
  3. Læg et tykt lag vaniljecreme ovenpå. 
  4. Derefter en lagkagebund, så rabarberkompot, hyldeblomstmousse og lagkagebund igen.
  5. Dekorer med det flettede rabarberlåg og italiensk marengs, sprøjtet som du har lyst.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 4