Klassisk og kraftfuld fransk sauce med masser af smag er perfekt til en god bøf. (©DR)

Sovsen, Jensen!

Brødrene Price synes det er en skam, at der bliver spist så meget pulversovs. Derfor viser de i programmet Spise med Price, hvordan du selv laver en smagfuld, hjemmelavet sovs, som smager tusinde gange bedre!

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 2-3 stk. kalkunlår
    (eller 3-4 hønseskrog)
  • 1 smule kalveskank
    (eller andre kraftben)
  • 4 stk. løg
  • 1 stk. hvidløg
  • 2 stk. porrer
  • 2 stk. gulerødder
  • 0,5 stk. selleri
  • 1 krydderbuket af timian, persille og lauerbær
  • 10-12 stk. peberkorn
  • 4-5 stk. nelliker
  • 2 spsk. koncentreret tomatpure
  • 1 smule smør
  • 1 smule hvedemel
  • 1 smule piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Selve fonden laves i dagene op til jul. Er man heldig at skaffe sig nogle kalkunlår er det godt, ellers må man klare sig med hønseskrog, eller en god stor suppehøne samt lidt kraftben. 
  2. Lår eller skrog samt ben hugges ud i mindre stykker og brunes godt af i lidt olie i en stor gryde. De rensede grøntsager kommes ved og bruner med. 
  3. Løgene halveres og skærefladen ristes mørkebrun på en tør pande. Det giver fonden en smuk kulør. 
  4. Hvidløget halveres. 
  5. Tomatpureen brunes med til sidst for at tage lidt af syren, og så hældes der vand på til alt er dækket. Kog op og skum flittigt. 
  6. Lad fonden koge ved svag varme i ca. 4 timer og si den så, skum fedt fra og kog den yderligere ind. Der skulle gerne blive ca. 1½-2 liter god fond som smages til med salt. 
  7. Skulle den stadig virke lidt "bleg" i det, må den hjælpes med lidt koncentrat. 3/4 liter fond tages fra og kommes i brade-panden samen med kalkunen. Resten af fonden koges evt. yderligere ind. Så laver man en opbagning af 2-3 spsk. smør og det samme i mel som man lader blive karamelfarvet. 
  8. Fonden tilsættes under piskning og sovsen får lov til at koge igennem for svag varme i en times tid. Når kalkunen er klar, sies skyen fra og afskummes grundigt for fedt. 
  9. Hæld skyen i sovsen og tilsæt en passende mængde piskefløde samt evt. en smule kulør. Kog sovsen igennem og smag den til. Mangler den noget? Måske en lille smule koncentreret kødkraft? Et lille bløb portvin? Lidt ribsgelé? Smag, smag, smag.