Spaghetti al ragu, også bedre kendt som spaghetti bolognese eller spaghetti kødsovs efter Adam Aamanns opskrift. Foto: Scanpix (©DR)

Spaghetti al ragu

Denne opskrift på spaghetti al ragu, også bedre kendt som spaghetti bolognese, lavede Adam Aamann i programmet Madmagasinet som del af en madplan, hvor der var fokus på krydderier og masser af smag. Opskriften er perfekt til en god søndagsmiddag for hele familien.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Ragu

  • 100 g tør bacon
  • 2 stængler bladselleri
  • 2 stk. store skalotteløg
  • 1 stk. gulerødder
  • 2 dåser flåede tomater
  • 1 dåse tomatpure
  • 500 g hakket oksekød
    (min. 12 %, gerne hakket bov fra slagteren)
  • 200 g ande- el. kyllingelever
  • 250 g hakket svinekød
  • 2 dl sødmælk
  • 4-5 fed hvidløg
  • 3-4 spsk. olivenolie
  • 3 spsk. frisk oregano
  • 3 spsk. frisk timian
  • 6-7 riv af en muskatnød
  • 3 stk. hele allehånde
    (knus i morter)
  • 2 dl rødvin
  • 2 spsk. balsamico

Tilbehør

  • 500 g god tør spaghetti
  • masser af friskrevet parmesan
  • evt. lidt frisk oregano

Fremgangsmåde

  1. De skyllede og skrællede gulerødder, blegselleri, løg og hvidløg snittes helt fint, køres evt. i foodprocessor. Svits grøntsagerne af på panden i minimum 5 min. i olivenolie, og sæt dem til side.  
  2. Skyl og dub lever tørre og hak fint.  
  3. Varm olien op i en tykbundet gryde og steg al kødet heri ved høj temperatur. I første omgang vil det hakkede kød, lever og bacon "smide" en masse væske som langsomt vil koge ind så kødet igen begynder at stege. Tilføj gerne lidt mere olie. Læg det til side.  
  4. I samme gryde svitses de snittede skalotteløg, lad dem karamellisere helt, og tilsæt herefter rødvin og et par spsk. balsamico og lad det reducere næsten helt ind.  
  5. Tilsæt det brunede kød og grøntsagerne. Tilsæt krydderurter, allehånde og muskatnød. Tilsæt hakkede og flåede tomater, og derefter mælk. Lad retten simre i min. 2 timer meget gerne i 3 timer. 
  6. Til sidst "justeres" retten med salt og peber, og serveres på friskkogt spaghetti, drysset revet parmesanost og evt. lidt ekstra frisk oregano.  

Opskriften findes i samlingen

Skønne og nemme pastaretter