(©Camilla Skov)

Spaghetti i tomatsovs med karamelliserede løg og kapers

Klassikeren spaghetti i tomatsovs får her et twist med de karamelliserede løg, der giver sødme, og kapers som giver den let syrlige umamismag.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Tomatsovs

  • 4 løg
  • 3-4 spsk. olivenolie
  • 60 g kapers
  • 1/4-1/2 tsk. stærke chili flakes
  • 4 fed hvidløg
  • 1,5 dl tomatpuré
  • Friskkværnet peber

Desuden

  • 400 g spaghetti eller bucatini
  • 1-2 dl hakket bredbladet persille
    (kan udelukkes)
  • Parmesan efter smag
    (kan udelades)

Fremgangsmåde

  1. Pil løgene og skær dem i tynde strimler.
  2. Steg ved middel til høj varme i en sauterpande i olivenolie med et godt drys salt, til de falder sammen og bliver gennemsigtige. Rør rundt jævnligt.
  3. Imens sier du lagen fra dine kapers (gem 2 spsk lage til senere) og hakker dem fint.
  4. Tilsæt til løgene sammen med chiliflakes og lad stege med.
  5. Sæt pastavand over og tilsæt godt med salt.
  6. Når løgene begynder at brænde en anelse på i bunden af panden, tilsættes kaperslagen — den sørger for, at al den gode smag i bunden af panden kommer fri og bliver genoptaget af løgene. Skru ned til middel varme. Brænder løgene på igen, kan du lave samme trick med helt almindeligt vand.
  7. Pil og skær hvidløgsfed i skiver.
  8. Tilsæt til panden og steg med, til løgene er flot gyldne og karamelliserede i kanterne. Det tager ca. 15-20 minutter, men du kan ikke stege dem for længe. Skru ned til lav varme, hvis du kan se, at det begynder at brænde på.
  9. Sæt pasta over.
  10. Tilsæt tomatpuré til løgene og steg i 5-10 minutter ved lav varme, til tomatpuréen bliver mere mørkerød i farven.
  11. Giv sovsen et godt skud friskkværnet peber. Den minder mere om en tyk pasta end om en sovs på nuværende tidspunkt — frygt ej! Sluk for varmen.
  12. Skyl og hak persillen fint og sæt til side.
  13. Når pastaen er al dente, gemmes ca. 3-4 dl pastavand, og resten hældes fra.
  14. Tilsæt tomatblandingen til pastaen sammen med et godt skvæt pastavand.
  15. Bland sammen og tilsæt mere pastavand, til du får en våd konsistens. Pastaen kommer til at suge en del væske, så det skal være en anelse vådere, end du tror.
  16. Smag til med salt og peber, og server med finthakket persille og fintrevet parmesan.