Spaghetti i tomatsovs med karamelliserede løg og kapers
Klassikeren spaghetti i tomatsovs får her et twist med de karamelliserede løg, der giver sødme, og kapers som giver den let syrlige umamismag.
Tilberedningstid:
30 min.
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
Tomatsovs
- 4 løg
- 3-4 spsk. olivenolie
- 60 g kapers
- 1/4-1/2 tsk. stærke chili flakes
- 4 fed hvidløg
- 1,5 dl tomatpuré
- Friskkværnet peber
Desuden
- 400 g spaghetti eller bucatini
-
1-2 dl
hakket bredbladet persille
(kan udelukkes)
-
Parmesan
efter smag
(kan udelades)
Fremgangsmåde
- Pil løgene og skær dem i tynde strimler.
- Steg ved middel til høj varme i en sauterpande i olivenolie med et godt drys salt, til de falder sammen og bliver gennemsigtige. Rør rundt jævnligt.
- Imens sier du lagen fra dine kapers (gem 2 spsk lage til senere) og hakker dem fint.
- Tilsæt til løgene sammen med chiliflakes og lad stege med.
- Sæt pastavand over og tilsæt godt med salt.
- Når løgene begynder at brænde en anelse på i bunden af panden, tilsættes kaperslagen — den sørger for, at al den gode smag i bunden af panden kommer fri og bliver genoptaget af løgene. Skru ned til middel varme. Brænder løgene på igen, kan du lave samme trick med helt almindeligt vand.
- Pil og skær hvidløgsfed i skiver.
- Tilsæt til panden og steg med, til løgene er flot gyldne og karamelliserede i kanterne. Det tager ca. 15-20 minutter, men du kan ikke stege dem for længe. Skru ned til lav varme, hvis du kan se, at det begynder at brænde på.
- Sæt pasta over.
- Tilsæt tomatpuré til løgene og steg i 5-10 minutter ved lav varme, til tomatpuréen bliver mere mørkerød i farven.
- Giv sovsen et godt skud friskkværnet peber. Den minder mere om en tyk pasta end om en sovs på nuværende tidspunkt — frygt ej! Sluk for varmen.
- Skyl og hak persillen fint og sæt til side.
- Når pastaen er al dente, gemmes ca. 3-4 dl pastavand, og resten hældes fra.
- Tilsæt tomatblandingen til pastaen sammen med et godt skvæt pastavand.
- Bland sammen og tilsæt mere pastavand, til du får en våd konsistens. Pastaen kommer til at suge en del væske, så det skal være en anelse vådere, end du tror.
- Smag til med salt og peber, og server med finthakket persille og fintrevet parmesan.