Denne vidunderlige ret kan passende serveres næste gang, du skal holde fest eller middagsselskab. (©DR)

Stegt lammekrone

Denne franskinspirerede og fantastiske lammekrone, smager dejligt akkompagnereret af stegte persillerødder, glaserede skalotteløg og en blød hvidløgs- og jordskokkecreme. Næste gang du skal have fest, er det denne opskrift du skal have frem af gemmeren!

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Stegte skalotteløg

  • 8 stk. skalotteløg
  • 1 smule smør
  • 1 dl rødvin
  • 1 dl hønsefond

Jordskokke- og hvidløgscreme

  • 30 fed hvidløg
  • 0,5 l mælk
  • 1 smule smør
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 400 g jordskokker

Lammekrone

  • 1,2 kg lammekrone
  • 1 smule stødt koriander
  • 1 smule tørret rosmarin
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 2 stk. citron

Fremgangsmåde

Start med de stegte skalotteløg: 

  1. Skræl skalotteløgene, og steg dem herefter i rigeligt smør, ved svag varme i en gryde. Skalotteløgene skal ligge at brune/karamelliserer hvorefter man tilsætter henholdsvis 1 dl. Rødvin og hønsefond. Lad væsken koge helt ind inden man gentager denne proces. Til slut har man dejlig intens rødvins glaze.

Lav herefter hvidløgs- og jordskokkecremen:

  1. De pillede hvidløgs fed koges og i ½ liter mælk, og simre indtil de er møre. For at smagen ikke skal bliver for kraftig, skiftes mælken undervejs.

  2. Når mælken er skiftet ud tilsættes de skrællede jordskokker, som koges helt møre sammen med hvidløgene. Blend det sammen til en glat pure, tilsæt mælken lidt ad gangen, så pureen ikke bliver for tynd. Sigt pureen igennem en fin sigte, hvis den ikke er helt glat. Smag den til med smør, salt og peber.

Lav lammekronen og de stegte persillerødder:

  1. Rids fedtsiden på lammekronen, på kryds og på tværs i små tern. Gnid fedtet grundigt med en blanding af: koriander, rosmarin, salt, peber og citronskal. 

  2. Læg lammet i et ovnfast fad og steg det i en forvarmet ovn, ved 250 grader i 20-25 min. Tag kødet ud, og dæk det til med stanniol, og lad det hvile i ca. 15 minutter. 

  3. Persillerødderne skrubbes godt, og steges gyldne i smør og lidt olie, på panden ved middel varme.

  4. Anret til slut 2 stykker af lammekrone med rødvinsglaserede skalotteløg, glaze, stegte persillerødder og hvidløgscreme.

Opskriften findes i samlingen

Hovedretter til nytårsaften