Denne vidunderlige ret kan passende serveres næste gang, du skal holde fest eller middagsselskab. (©DR)

Stegt lammekrone

Denne franskinspirerede lammekrone smager dejligt akkompagnereret af stegte persillerødder, glaserede skalotteløg og en blød hvidløgs- og jordskokkecreme. Næste gang du skal have fest, er det denne opskrift du skal have frem af gemmerne!

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Glaserede skalotteløg

  • 8 store bananskalotteløg
  • 2 spsk. smør
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl hønsefond

Jordskokke- og hvidløgscreme

  • 30 fed hvidløg
  • 400 g jordskokker
  • 1 l mælk
  • 1 lille spsk. smør
  • salt og peber

Lammekrone

  • 1,2 kg lammekrone
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 3-4 tsk. tørret rosmarin
  • salt og peber
  • skal af økocitron
  • ½ kg persillerødder

Fremgangsmåde

Glaserede skalotteløg

Skræl skalotteløgene, og steg dem herefter i rigeligt smør, ved svag varme i en gryde. Skalotteløgene skal ligge og brune/karamellisere, hvorefter man tilsætter henholdsvis 1 dl rødvin og hønsefond. Lad væsken koge helt ind inden man gentager denne proces. Til slut har man dejlig intens rødvins glaze.

Hvidløgs- og jordskokkecreme

De pillede hvidløgsfed koges og i ½ liter mælk og simrer indtil de er møre. For at smagen ikke skal bliver for kraftig skiftes mælken undervejs.

Når mælken er skiftet ud tilsættes de skrællede jordskokker, som koges helt møre sammen med hvidløgene. Blend det sammen til en glat pure - tilsæt mælken lidt ad gangen, så pureen ikke bliver for tynd. Sigt pureen igennem en fin sigte, hvis den ikke er helt glat. Smag den til med smør, salt og peber.

Lammekrone og stegte persillerødder

Rids fedtsiden på lammekronen på kryds og på tværs i små tern. Gnid fedtet grundigt med en blanding af: koriander, rosmarin, salt, peber og citronskal. 

Læg lammet i et ovnfast fad og steg det i en forvarmet ovn ved 250 grader i 20-25 min. Tag kødet ud, og dæk det til med stanniol,og lad det hvile i ca. 15 minutter.  

Persillerødderne skrubbes godt og steges gyldne i smør og lidt olie på panden ved middel varme.  

Anret til slut to stykker af lammekrone med to rødvinsglaserede skalotteløg, glaze, stegte persillerødder og hvidløgscreme.

Opskriften findes i samlingen

Hovedretter til nytårsaften