Smuk og vegetarisk mad fuld af smag. (©DR)

Stegt selleri med løgsovs, spejlæg og tyttebær

I Madmagasinet handlede det om at spise kødfrit. Men hvordan gør man maden lækker og smagfuld uden kød? Det ved kok Adam Aamann heldigvis, og i programmet lavede han blandt andet denne ret af med en stegt selleribøf serveret med løgsovs, et spejlæg og syrlige tyttebær.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

tyttebær

  • 150 g tyttebær
    (frosne er fint)
  • 2-3 spsk. rørsukker

Løgsoubise

  • 2 løg
  • 2 x 20 g smør
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2½ dl svampe/grønt bouillon
  • 1 dl fløde
  • salt og friskkværnet peber

Selleri

  • 1 stort eller 2 små knoldselleri
  • 75 g smør
  • røget salt og peber
  • 1 bundt frisk timian
  • 4 fed hvidløg
  • 4 friske laurbærblade

Persille-timianolie

  • 1½ dl olivenolie
  • 2 dl persille
  • 2 spsk. friske timianblade
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1 lille fed hvidløg
  • salt efter smag

Anretning

  • 4 skiver daggammelt brød
  • 4 spsk. olivenolie
  • 4 stk. æg
  • 1 bakke karse

Fremgangsmåde

Tyttebær

  1. Vend tyttebærene med sukker i en skål og lad dem trække 1 times tid på køkkenbordet.

Løgsoubise

  1. Hak løgene fint og kom dem i en gryde med smør. Sautér/damp dem møre uden de tager farve i ca. 6-7 min.
  2. Tilsæt dijonsennep og sautér det med i et minut.
  3. Tilsæt bouillon og fløde og kog løgene helt møre i ca. 15 min. ved helt svag varme.
  4. Kom løgsovsen i en blender og blend den med 20 g smør til en ensartet glat puré. Spæd evt. op med lidt mere bouillon, hvis sovsen er for tyk. Smag til med salt og peber.

Selleri

  1. Skær skrællen af sellerien. Skyl og skær den i 4 ens tykke skiver á ca. 3-3,5 cm tykkelse.
  2. Smør bunden af en tykbundet gryde med et godt lag smør (gryden skal være stor nok til at alle selleri-skiverne kan ligge på bunden).
  3. Læg selleri-skiverne fladt i bunden af gryden, så de har kontakt med smør og grydebund. Krydr sellerien med røget salt og peber og fordel resten af smørret, timianstilke, hvidløgsfed og laurbærblade oven på.
  4. Hæld vand op så der er ca. 2,5 cm vand i gryden. Kom låg på og kog op. Kog ved god varme i 20-25 min. til sellerien er mør.
  5. Tag låget af og damp alt vandet væk. Når vandet er væk begynder smørret at stege sellerien. Lad sellerien stege i ca. 7-8 min. til det dufter godt af brunet smør og sellerien har fået en gyldenbrun farve på undersiden.
  6. Stil gryden til side og lad sellerien trække i gryden i ca. 10 min. inden den serveres.


Persille-timianolie

  1. Blend olien med persille, timian, citronsaft og hvidløg til ensartet glat konsistens. Smag til med salt.


Anretning

  1. Skær fire meget tynde skiver daggammelt hvedebrød (2-3 mm). Steg brødet på en pande i lidt olivenolie og lav samtidig fire spejlæg på en anden pande.
  2. Anret den stegte selleri ovenpå brødskiverne og kom spejlæg øverst.
  3. Fordel løgsovs og persilleolie rundt om, og put derefter tyttebær og klippet karse over retten. Servér straks.