Du kan med fordel lave kartoffelkompoten af nye danske kartofler. (©DR)

Stegt torskeryg med kartoffelkompot

Lækker torskeryg, der passer perfekt til en sommer aften og et glas hvidvin. En ret som både familien og gæsterne ville sætte pris på

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 stk. midterstykke af torsk
    (med ryg og bug)
  • 500 g kartofler
  • 25 g smør
  • 2 spsk. rømme
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber

Porre vinaigrette

  • 4 stk. porrer
  • 1 stk. skalotteløg
  • 0,5 bundt bredbladet persille
  • 40 g smør
  • 0,5 dl cidereddike
  • 0,5 dl rapsolie
  • 1 tsk. sennep
  • 1 tsk. honning

Fremgangsmåde

  1. Skær torsk ud, så du får 2 flotte rygstykker og 2 flotte bugstykker uden ben og skind.
  2. Læg bugstykker op i et ildfast fad og drys med 1 spsk. groft salt. Sæt torske stykkerne på køl og lad bugstykkerne trække 1 time i saltet. Når torsk har saltet i en time, tørres det overskyende salt af.
  3. Kog bugstykkerne forsigtigt i en lille gryde med lidt vand i 2-3 min. så de kun lige er tilberedt, tag gryden af varmen og lad bugstykkerne trække 5-10 min. i kogevandet.
  4. Skræl kartofler og kog dem i letsaltet vand indtil de er møre. Hæld vand fra og kartoflerne dampes tørre i gryden, herefter moses de let med en grydeske.
  5. Heri vendes det saltede, kogte torskebug, rømme, smør, salt og friskkværnet peber. Smages til med et par dråber eddike.
  6. Kompotten serveres lun til den stegte torsk med porrevinaigrette.
  7. Del rygstykket op i 4 stykker og steg den i lidt olie på en varm pande. Steg dem ca. 2-3 min. på hver side, så de får en flot gylden og sprød stegeskorpe.

Porre vinaigrette

  1. Vask porre i masser af koldt vand så al jorden kommer ud og del ud i ca. 12 stykker på ca. 5 cm.
  2. Rør finthakket skalotteløg sammen med olie, eddike, sennep, honning, salt og peber til en dejlig tyk vinaigrette. Kom smørret op i en gryde, sæt på varmen og lad smørret brune og "bruse" op.
  3. Kog porre møre i letsaltet vand ca. 3-4 min., tag porrestykkerne op af vandet og kom direkte over i vinaigretten sammen med lidt af kogevandet(porrebouillon) så de suger vinaigretten og alle smagene til sig.
  4. Rør den varme brunede smør ned i porre, så de får en duft af nødder og smag af brunet smør. Vend masser af hakket grønt ned i porre til sidst og server til den stegte torsk og kartoffelkompot.