En skøn måde at bruge sommerens stikkelsbær på: Stikkelsbærtærte med marengs. Foto: DR (©DR)

Stikkelsbærtærte

Prøv denne smagfulde og lækre tærte som Nana lavede i Den Store Bagedyst. Tærten har et fantastisk marengs-låg og er fyldt med smagfulde stikkelsbær og en smule ingefær. En dejlig frisk smag, som passer perfekt til en lun sommerdag.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fuldkornsbund

  • 170 g blødt smør
  • 80 g fintmalet rørsukker
  • 30 g mandelmel
  • 1 stk. æg
  • 0,5 stk. vaniljestang
    (kornene)
  • 100 g fuldkornsmel
  • 135 g hvedemel
  • 0,5 tsk. salt

Marengslåg

  • 2 stk. æggehvider
  • 0,75 dl sukker

Stikkelsbær med ingefær

  • 500 g stikkelsbær
  • 1 smule friskrevet ingefær
  • 1,5 dl sukker

Fremgangsmåde

  1. Lav fuldkornsbund: 
  2. Smør, sukker, mandelmel, æg, vanilje, salt og 100 g. hvedemel røres grundigt på køkkenmaskinen til en ensartet masse. Resten af melet tilsættes og dejen samles hurtigt. Det er vigtigt ikke at arbejde for meget med dejen, da den så mister sin løse krumme. 
  3. Rul dejen ud mellem 2 ark bagepapir til 2-3 mm. tykkelse og lad hvile i køleskabet ½-1 time. 
  4.  Tag dejen ud, lad den temperere lidt og for tærteformen med dejen: dejen lægges løst henover formen, presses godt ned, og der rulles henover toppen med en kagerulle så overskydende dej falder af. Prik jævnt med en gaffel på bunden af formen. 
  5.  Blindbag bunden ved at lægge et ark sølvpapir henover. 
  6.  Bag i ovnen ved 180 grader varmluft i 20 minutter. 
  7.  Tag sølvpapiret af og bag videre i ca. 10 minutter til bunden har fået farve. Hvis den rejser sig, så prik hurtigt med en gaffel, så luften kan slippe ud. 
  8.  Tag bunden ud, lad den køle lidt inden fyldet kommes på. 

Lav marengslåg:

  1. Pisk hviderne næsten stive. Tilsæt sukkeret og pisk videre, til du har en helt stiv marengsmasse.

Lav stikkelsesbær med ingefær: 

  1. Kog stikkelsbærerne i 5-6 minutter med sukker, ingefær og vanilje. 
  2.  Tag 3/4 af bærrene op og kog resten ind til en tyk marmelade. 
  3.  Hæld den overskydende væske fra bærrene i marmeladen og kog videre til en passende tyk konsistens. Smag evt. til med mere ingefær

Samling af tærten: 

  1. Fordel marmeladen jævnt på tærtebunden. Ovenpå placeres bærrene, og til sidst kommes marengsmassen henover i et jævnt lag. Træk massen ud i et smukt mønster. 
  2.  Bag 10 minutter ved 180 grader varmluft, eller indtil marengsen har fået en passende gylden kulør. 
  3.  Lad tærten køle lidt af, og server den lun evt. med lidt vaniljeis til.



Opskriften findes i samlingen

Opskrifter fra 'Den store bagedyst 2012'

Flere opskrifter fra samlinger

Stefan Rodbjerg JacobsenBrownies med lime 1 time
Merete HessKnasende kanelsnegle 1 time
Stefan Rodbjerg JacobsenCitron- og birkescupcakes 2 timer
ana Frolov ChristensenBanancupcakes 2 timer
Kristian JustesenBedstemor med slag i-cupcakes 2 timer
Ditte MolinGulerodscupcakes 2 timer
Ditte MolinChokoladecupcakes uden mel 2 timer
Nana Frolov ChristensenDeath by chocolate 2 timer, 30 min.