Jettes overraskelseskage med brombær og chokoalde ganache, som har et smut møsnter i snittet. (©DR)

Stribet overraskelseskage

I Den store Bagedyst 2016 skulle deltagerne i andet program bage kager med overraskelser indeni. Jette bagte denne lækre kage med brombær og chokolade ganache, som har et fint geometrisk mønster i snittet.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bund

  • 500 g smør
  • 500 g sukker
  • 1 knivspids salt
  • 14 stk. æg
    (hvider og blommer for sig)
  • 300 g hvedemel
  • 200 g majsstivelse
  • 2 tsk. vaniljepulver
  • 4 spsk. kakao

Brombærsirup

  • 300 g brombær
  • 0,25 dl vand
  • 3 spsk. sukker

Chokolade ganache

  • 200 g mørk chokoalde 60%
    (evt. orangechokolade)
  • 200 g fløde
  • 1 spsk. smør

Pynt

  • lidt kakao
  • friske brombær
  • lidt isomalt

Fremgangsmåde

  1. Bund:
    Forvarm ovnen på grillfunktion. Pisk smør og sukker med elpisker indtil massen er let og luftig. Tilføj æggeblommerne, mens du pisker, ét æg ad gangen.
  2. Sigt mel og majsstivelse ned i blandingen og rør rundt indtil du har en ensartet masse.I en anden skål piskes æggehviderne stive med en lille smule salt. Fold æggehvidemassen ind i æggeblommemassen, og del herefter massen i to lige store portioner. Hæld vaniljeekstrakt i den ene portion og kakao i den anden portion.
  3. Forbered to firkantede forme med en diameter på 20 cm. ved at smøre dem med smør og drysse den med mel. Hæld et par spiseskefulde af den lyse blanding ned i hver formen, indtil bunden dækkes og grill den i ovnen i 2-3 minutter indtil toppen er gylden.
  4. Tag formene ud af ovnen og hæld et par spiseskefulde af den mørke blanding oven på den lyse. Sæt formene i ovnen igen og grill i 2-3 minutter.
  5. Gentag processen med henholdsvis den lyse og den mørke blanding indtil de er brugt op.
  6. Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle i formene i ca. 15 minutter inden du tager dem ud, og lader dem køle helt af på en rist.
  7. Brombærsirup:
    Hæld brombær i en gryde sammen med vand og sukker og kog dem ind indtil massen er ensartet og uden store klumper. Hæld blandingen igennem en si, og blend evt. hvis det er nødvendigt. Sæt på køl indtil det skal bruges.
  8. Samling af kagen:
    Skær kagerne i 10 lige store dele i samme bredde som højden på kagen. Brug en lineal til at måle ud. 1 af delene skal du ikke bruge, men kan gemmes til andet formål.
  9. Tag to af skiverne og sæt dem sammen ved hjælp af en smule kondenseret mælk eller en smule brombærsirup. Sørg for at mønstrene i kagen vender modsat hinanden. Gentag med de andre skiver, og læg dem ovenpå hinanden, så de danner en firkant. Pak kagen ind i husholdningsfilm og lad den køle af i 1 times tid.
  10. Chokoladeganache:
    Varm fløden i en gryde. Lad den koge ganske lidt inden du tager den af varmen. Hæld fløden over chokoladen i en skål og lad blandingen stå et par minutter, inden du rører i den for at samle massen. Rør indtil chokoladen er helt smeltet. Tilsæt smørret og rør rundt indtil det hele er en ensartet masse.
  11. Hæld ganachen over den afkølede kage, og lad den køle igen indtil ganachen har sat sig.
  12. Til slut sigtes kakaopulveret over kagen som pynt. Du kan bruge en stencil hvis du ønsker et mønster.
  13. Isomaltbrombær:
    Opvarm isomalt i en gryde indtil den når en temperatur på 171 grader (brug termometer). Lad isomalten køle ned til 120 grader.
  14. Sæt brombær på tandstikkere og dyb bærrene i den flydende isomalt og hiv bæret op igen, mens der dannes lange tråde. Lad bærret tørre et par minutter og brug det som pynt på kagen.