Du kan bytte fyldet ud med dine yndlings ingredienser i den østrigske klassiker. (©DR)

Strudel med æbler, urter og hasselnødder

Victoria har til favoritudfordringen bagt en strudel med æbler, citronverbena og hasselnødder. Til sin strudel serverer Victoria Vaniljecreme med citron.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Strudeldej

  • 250 g mel
  • 1 æg
  • 1 spsk. neutral olie
  • en smule salt
  • 1 dl lunkent vand

Fyld

  • 4-5 stk. grønne æbler
  • 200 g sukker
  • 5-6 blade frisk citronverbena
  • 2-3 spsk. frisk timian
  • 100 g hasselnødder
  • 1 spsk. mel
  • 150 g smør

Vaniljecreme med citron

  • 4 dl sødmælk
  • 2 stk. æggeblommer
  • 1 dl flormelis
  • ½ stang vaniljestang
  • 1 stk. citron

Pynt

  • 1-2 spsk. flormelis
  • 1 stk. rose

Fremgangsmåde

Dej:   

  1. Bland alle ingredienser, og ælt grundigt og længe.  
  2. Når dejen har samlet sig, kastes dejen ned i bordet 100-200 gange og æltes af og til. Dette skal smidiggøre dejens gluten.
  3. Når dejen er fløjlsblød og smidig, kan den lægges til hvile.
  4. Rul dejen til en bold, og smør olie rundt om den.
  5. Læg dejen i en skål med låg i 30 minutter.
  6. Imens dejen hviler kan fyldet klargøres.

Fyld:   

  1. Hak hasselnødder i en blender, og kom det i en skål.   
  2. Kom sukker og urter i en blender. Blend det sammen til en smuk, grøn sukkerblanding.   
  3. Skræl og skær æbler ud i både med en tykkelse på 2-3mm.   
  4. Hæld 2/3 af sukkerblandingen over æblerne, og stil dem til side.   
  5. Resten af sukkeret stilles også til side.   
  6. Smelt langsomt smørret over svag varme.   
  7. Fjern 'urenheder' fra toppen, og hæld det smeltede smør i en skål. Undgå at hælde bundfaldet med.

Udrulning: 

  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Gør en dug klar på et stort bord i fin arbejdshøjde.
  3. Drys hele dugen med mel.
  4. Tag dejen ud af skålen, og placer den midt på dugen. Dejen skal gerne føles smidig og blød.
  5. Begynd at rulle den ud med en kagerulle uden at trykke for hårdt. 
  6. Når dejen er rullet ud til lidt under 1 centimeters tykkelse, kan du begynde at tage den i hænderne og strække den.
  7. Når dejen er fuldstændig papirstynd, er den tynd nok.
  8. Kanterne må godt være en smule tykkere.
  9. Drys lidt af det smeltede, klarede smør ud over den helt tynde dej.
  10. Pensl helt forsigtigt så dejen ikke går i stykker.
  11. Drysses den resterende sukkerblanding ud over sammen med de hakkede nødder.
  12. Tag æblerne, og placer dem i den ene ende af dejen i en aflang 'pølse'.
  13. Løft dugen op, således dejen folder sig ind over æblerne. Brug dugen til at rulle din strudel sammen.  
  14. Husk, at få siderne godt med, så de kan lukkes af.
  15. Når du har rullet din strudel helt sammen, løftes den over på en bageplade og bliver penslet med smør.
  16. Bag din strudel i ovnen i 20-25 minutter.

Vaniljecreme med citron:

  1. Hæld mælk, æggeblommer og flormelis i en gryde.
  2. Varm det hele op under omrøring.
  3. Umiddelbart inden det rammer kogepunktet, tages det af varmen. Rør i cremen, og stil det til afkøling.
  4. Skrab korn ud af din vaniljestang med lidt sukker, og kom det i mælkeblandingen.
  5. Pisk fløden til skum og vend det i den afkølede mælkeblanding. 
  6. Riv citronskal i cremen, og vend det hele sammen. Lad cremen køle helt af.
  7. Når din strudel er kølet helt ned, drysses den med flormelis og pyntes med smukke rosenblade.