Strudel med æbler, urter og hasselnødder
Victoria har til favoritudfordringen bagt en strudel med æbler, citronverbena og hasselnødder. Til sin strudel serverer Victoria Vaniljecreme med citron.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Strudeldej
- 250 g mel
- 1 æg
- 1 spsk. neutral olie
- en smule salt
- 1 dl lunkent vand
Fyld
- 4-5 stk. grønne æbler
- 200 g sukker
- 5-6 blade frisk citronverbena
- 2-3 spsk. frisk timian
- 100 g hasselnødder
- 1 spsk. mel
- 150 g smør
Vaniljecreme med citron
- 4 dl sødmælk
- 2 stk. æggeblommer
- 1 dl flormelis
- ½ stang vaniljestang
- 1 stk. citron
Pynt
- 1-2 spsk. flormelis
- 1 stk. rose
Fremgangsmåde
Dej:
- Bland alle ingredienser, og ælt grundigt og længe.
- Når dejen har samlet sig, kastes dejen ned i bordet 100-200 gange og æltes af og til. Dette skal smidiggøre dejens gluten.
- Når dejen er fløjlsblød og smidig, kan den lægges til hvile.
- Rul dejen til en bold, og smør olie rundt om den.
- Læg dejen i en skål med låg i 30 minutter.
- Imens dejen hviler kan fyldet klargøres.
Fyld:
- Hak hasselnødder i en blender, og kom det i en skål.
- Kom sukker og urter i en blender. Blend det sammen til en smuk, grøn sukkerblanding.
- Skræl og skær æbler ud i både med en tykkelse på 2-3mm.
- Hæld 2/3 af sukkerblandingen over æblerne, og stil dem til side.
- Resten af sukkeret stilles også til side.
- Smelt langsomt smørret over svag varme.
- Fjern 'urenheder' fra toppen, og hæld det smeltede smør i en skål. Undgå at hælde bundfaldet med.
Udrulning:
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Gør en dug klar på et stort bord i fin arbejdshøjde.
- Drys hele dugen med mel.
- Tag dejen ud af skålen, og placer den midt på dugen. Dejen skal gerne føles smidig og blød.
- Begynd at rulle den ud med en kagerulle uden at trykke for hårdt.
- Når dejen er rullet ud til lidt under 1 centimeters tykkelse, kan du begynde at tage den i hænderne og strække den.
- Når dejen er fuldstændig papirstynd, er den tynd nok.
- Kanterne må godt være en smule tykkere.
- Drys lidt af det smeltede, klarede smør ud over den helt tynde dej.
- Pensl helt forsigtigt så dejen ikke går i stykker.
- Drysses den resterende sukkerblanding ud over sammen med de hakkede nødder.
- Tag æblerne, og placer dem i den ene ende af dejen i en aflang 'pølse'.
- Løft dugen op, således dejen folder sig ind over æblerne. Brug dugen til at rulle din strudel sammen.
- Husk, at få siderne godt med, så de kan lukkes af.
- Når du har rullet din strudel helt sammen, løftes den over på en bageplade og bliver penslet med smør.
- Bag din strudel i ovnen i 20-25 minutter.
Vaniljecreme med citron:
- Hæld mælk, æggeblommer og flormelis i en gryde.
- Varm det hele op under omrøring.
- Umiddelbart inden det rammer kogepunktet, tages det af varmen. Rør i cremen, og stil det til afkøling.
- Skrab korn ud af din vaniljestang med lidt sukker, og kom det i mælkeblandingen.
- Pisk fløden til skum og vend det i den afkølede mælkeblanding.
- Riv citronskal i cremen, og vend det hele sammen. Lad cremen køle helt af.
- Når din strudel er kølet helt ned, drysses den med flormelis og pyntes med smukke rosenblade.