Disse surdejsboller er fantastiske til både madpakken, morgenbordet eller frokosten. (©DR)

Surdejsboller

Hvis du har planer om at forkæle venner eller familie med godt bagværk, kan surdejsboller varmt anbefales. Vær opmærksom på, at disse boller skal have lang tid til at hæve, og at surdejen skal stå på køl i ca. 24 timer, begynd derfor gerne 1-2 dage før.

Tilberedningstid: 40 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Start med en surdej af

  • 200 g rugmel
  • 150 g hvedemel
  • 150 g grov hvedemel
  • 5 dl vand

Bollerne

  • 5-10 g gær
    (max 10 g)
  • 1 kop vand
  • 1 kop Manitoba-mel
    (kan erstattes med tipo 00)
  • 1 kop fin Ølands-hvede
  • 1 kop grov Ølands-hvede
  • 1 kop surdej
  • 2-3 spsk. salt
    (kom gerne rigeligt salt i)

Fremgangsmåde

Surdej

  1. Alt køres på maskine med dejkrog, dejen er for våd til æltning med hænderne. 15 min. på RELATIVT høj hastighed.

  2. Stil i køleskab i 24-36 timer. 

Surdejsboller

  1. Tag dejen ud og lad den hæve ved stuetemperatur i 3-4 timer.

  2. Strø grahamsmel eller grov durummel ud på bordet, arbejd med våde hænder, så dejen lettere frigøres fra skålen. Dejen bliver både til fine, grove, brød-agtige boller til pain bagnat - eller til gode brød. Form dem i den størrelse du har brug for. Til Pain Bagnat skal det være ret store, runde boller. Hvis dejen er meget våd, må du arbejde med våde hænder, så de ikke sidder fast.

  3. Tag fat i hjørnerne af dejen og træk/fold ind mod midten, så du samler dejen inde i centrum. Tag fat under dejen med to våde hænder og læg den på hovedet på bagepapir.

  4. Stil en kop vand ind i ovnen (hvis du ikke har dampovn), så får brødet / bollerne en sprødere skorpe. Bag på nederste rille i ca. 35 min. ved 230-50 grader - alt efter størrelse. Bank på brødet. Det skal lyde "hult og dumpt" - når det er færdigt.

TIP:  Det er lidt ligemeget, hvilken størrelse kop, du vælger. Det vigtigste er blot, at det er samme kop til alle ingredienser, så forholdet mellem ingredienserne passer