Sønderjysk surrib på rugbrød med syltede rødbeder. (©DR)

Surrib

I sønderjylland er det normalt særligt til jul at spise denne egnsret kaldet surrib. Retten er lavet af kogeflæsk og spises som pålæg på rugbrød med syltede rødbeder - og gerne en lille snaps til.

Laves gerne dagen før.

Tilberedningstid: 6 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 750 g magert stribet kogeflæsk med svær
  • 7,5 dl vand
  • 2,5 dl lagereddike
  • 6-7 stk. laurbærblade
  • 10-12 stk. peberkorn
  • 1 spsk. salt
  • 8 blade husblas

Fremgangsmåde

  1. Læg hele kødstykket i en gryde og dæk det med vand og eddike. Tilsæt peberkorn, laurbærblade og salt og lad det koge roligt under låg til det er helt mørt (1 1/2 -2 timer.)

  2. Tag kødet op og lad det køle lidt af. Fjern sværen og skær kødet i passende skiver, som lægges i et dybt fad.

  3. Kog lagen ind til der er ca. 6 dl. Smag lagen til med yderligere eddike og evt. mere salt. Den skal smage kraftigt og syrligt. Husk at den kommer til at smage mindre igennem, når den serveres koldt.

  4. Udblød husblassen i koldt vand og opløs den i den varme lage. Hæld lagen over kødet og sæt det køligt til geleen er stivnet. 
  • TIP: Surrib kan spises som frokostret med stærk sennep, rødbeder og rugbrød.