Svamperisotto
Risottoen, som Jamie Oliver laver i programmet "Jamie Oliver i eget køkken", er inspireret af en rejse til Japan, hvor han så svampe blive tørstegt på en grillpande og blive virkelig friske og nøddeagtige i smagen. Perfekt til en god risotto.
Tilberedningstid:
45 min.
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
- 1,5 l varm kyllingefond
- 1 håndfuld tørrede karljohansvampe
- 1 smule olivenolie
- 1 stk. lille løg, finthakket
- 2 stængler bladselleri, finthakket
- 400 g risottoris
- 150 ml vermouth eller hvidvin
- 1 smule havsalt
- 1 smule stødt peber
- 4 håndfulde svampe fx shitake, kantareller, eller østershatte
- 1 smule friske hakkede krydderurter fx kørvel, estragon eller persille
- 1 stk. citron, saften
- 25 g smør
- 2 håndfulde revet parmesan
- 1 smule ekstra jomfruolivenolie
Fremgangsmåde
- Varm fonden op og lad den simre. Opblød de tørrede karljohansvampe i lidt fond et par minutter og hak dem så. Gem den væde, de har ligget i.
- Varm olivenolie op i en gryde og svits løg og bladselleri ved svag varme i mindst ti minutter. Skru så op for varmen, tilsæt ris og rør rundt. Hæld vermouth eller vin i og bliv ved med at røre, indtil risene har opsuget al væden. Tilsæt de hakkede karljohansvampe, væden, de har ligget i (pas på bundfaldet), salt og en stor grydeskefuld fond. Skru ned for varmen og bliv ved med at øse fond i og røre (lad hver grydeskefuld fond koge ind, før du tilsætter den næste), indtil risene er bløde, men har bid. Det tager cirka en halv time.
- Opvarm imens en grillpande og tørsteg svampene, indtil de er blevet bløde. Læg dem i en skål, tilsæt krydderurter, citronsaft og en knivspids salt og vend det med fingrene.
- Tag risottoen af varmen, smag den til og rør smør og parmesan i. Den skal være cremet og våd i konsistensen, så tilsæt eventuelt mere fond. Læg låg på og lad risottoen hvile i cirka tre minutter.
- Garnér risottoen med de grillede svampe, lidt friskrevet parmesan og et stænk ekstra jomfruolivenolie og servér.