Den smukke svanekage til dronnignen, som Micki og Luna bagte i Den store Jule- og Nytårsbagedyst. (©DR)

Svanekage til dronningen

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst bagte Micki og Luna denne smukke kage som en gestus til vores kære dronning. Kagen gemmer på bl.a. rødgrød, havregrynskiks og en luftig vaniljemousse. Kagens pyntes her smukt med en flot, rød glaze, og som prikken over i'et pyntes toppen med vores nationalfugl svanen støbt i hvid chokolade.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bund

  • 300 g blødt smør
  • 125 g marcipan
  • 300 g sukker
  • 8 stk. æg
  • 275 g hvedemel
  • 1,5 tsk. bagepulver
  • 1 stang vanilje
  • 3 stk. citroner
    (usprøjtede)

Havregrynskiks

  • 80 g smør
  • 0,5 tsk. vaniljesukker
  • 125 g rørsukker
  • 1 stk. æg
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 20 g hvedemel
  • 100 g finvalsede havregryn

Rødgrød kompot

  • 200 g jordbær
  • 200 g hindbær
  • 200 g rabarber
  • 6 spsk. sukker
  • 1 stk. citron
    (usprøjtet)
  • 3,5 blade husblas

Vaniljemousse

  • 12 blade husblas
  • 3 stænger vanilje
  • 150 g sukker
  • 10 dl fløde
  • 5 dl A38
  • 70 ml past. æggehvide

Chokoladespray

  • 100 g hvid chokolade
  • 70 g kakaosmør

Glaze

  • 300 g hvid chokolade
  • 2 dl sødmælk
  • 5 blade husblas
  • 255 g sukker
  • 250 g mirroir glaze
  • rød pulverfarve

Svane

  • 200 g hvid chokolade

Pynt og finish

  • lidt kokosmel
  • lidt guldfarve
  • spiselig guldspray

Fremgangsmåde

  1. Bund:
    Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt af sukkeret. Riv marcipan. Rør sukker, vaniljesukker, smør og marcipan sammen. Tilsæt et æg ad gangen og fortsæt med at rør.Mel blandes med bagepulver og sigtes i dejen. Riv skallen fra citronen og kom den ved dejen.Vend forsigtigt til ensartet. 
  2. Kom dejen i 2 springforme (en lille og en mellemstørrelse) og bag i omkring 20 minutter ved 190 grader. Væd kagen med citronsaft, når den er kommet ud af ovnen.
  3. Havregrynskiks:
    Smelt smør i en gryde ved middel varme – tag af og afkøl. Gryn, mel og bagepulver røres godt sammen. Æg, sukker og vaniljesukker piskes luftig. Vend mel, gryn og smeltet smør i æggemassen.Vend bagepulver i. Rør godt sammen. 
  4. Kom 2 klatter på bagepladen, og bag 8-10 minutter ved 185 grader. Lad afkøle helt.
  5. Rødgrødkompot:
    Bærrene og rabarber koges op med sukker og smages til med citronsaft. Kog ind og tag 4 dl kompot fra. Opblød husblas i vand, vrid og vend i kompot. Kommes i form og køles – 2 runde flade forme, der er mindre end kagebundene.
  6. Vaniljemousse:
    Opblød husblas. Skrab korn af vaniljestænger og bland med sukker. Kog 4 dl fløde op med sukker og vanilje. Smelt husblas heri. Vend lidt A38 i den afkølede husblasblanding. Vend resten i. Pisk resten af fløden let stiv. Pisk æggehvide stive. Vend massen med fløden og æggehvider og kom i kagen.
  7. Byg to kager op i to forme med kageplast - den ene lidt mindre end den adne, Bygges op med bund, rødgrød, mousse, havregrynskage og toppes med mousse. Sæt på køl og lad kagerne sætte sig.
  8. Chokoladespray:
    Kakaosmør smeltes og den hvide chokolade smeltes heri. Kommes i en sprøjtebeholder og sprøjtes på den nederste og største kage, når det er tid til dette.
  9. Glaze:
    Udblød husblas. Mælk og sukker koges op. Smelt hæld den varme masse over chokolade og smelt. Tilsæt husblas og blend. Tilsæt miroir glaze og farve og blend. Glazer den mindste kage hermed.
  10. Svane:
    Temperer den hvide chokolade og lav vinger og hoved til svanen. Saml svanen med mere chokolade. Svanen placeres på toppen af kagen.
  11. Pynt og finish:
    Indfarv kokos med guld og kom det på kanten på den glaserede kage.
    Kagen placeres oven på den kage, der er blevet sprayet med chokolade. Spray guld margueritter på den nederste bund.


Opskriften findes i samlingen

Desserter til nytår