Sprødt knækbrød med smør eller ost er en svensk klassiker. (©DR)

Svensk knækbrød

Svenskerne er verdensmestre i knæbrød og spiser det flittigt med ost, smør og diverse pålæg. Få her brødrene Prices opskrift på et godt svensk knækbrød, som de anbefaler at servere med præstost og rigeligt smør.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 4½ dl lunkent vand
  • 1½ tsk. salt
  • 2 dl hvedemel
  • 7½ dl groft rugmel
  • evt. diverse frø - f.eks sesam, græskar etc.

Fremgangsmåde

Opløs gæren i vandet. Tilsæt de to slags mel samt salt. Ælt dejen igennem i ca. 10 minutter. Lad dejen hæve overdækket i ca. 1 time.

Del dejen i tre dele, så er den lettere at arbejde med. Rul hver del ud på køkkenbordet, der er drysset med rigeligt rugmel, så dejen ikke klæber fast. Den skal være ca. 2 mm tyk. Hvis du vil have frø på knækbrødene, pensles først med lidt vand og frøene trykkes godt ned i dejen. Skær dejen ud i passende stykker - runde eller firkantede efter ønske og bag dem på en bageplade med bagepapir ved 225 grader i ca. 12-15 minutter. Kig efter knækbrødet - det må ikke blive for mørkt. Opbevar knækbrødet tørt i en lufttæt beholder, så har det lang holdbarhed.