En sjov og naturskøn kage som en hyldest til den nordsvenske natur. (©DR)

Svensk naturkage med multebær og brunost

Jon bagte denne kage i Den store bagedyst 2018, som en hyldest til den nordsvenske natur fuld af klipper, skov og bærbuske. Som barn tilbragte Jon mange ferier i sin farfars sommerhus i Sverige, hvor de sammen gik ture, plukkede multebær og nød naturen. Foruden multebær indeholder kagen en brunostmousse med myseost, som godt nok kommer fra Norge, men Jon garanter at kombinationen af multebær og brun ost er helt fantastisk - og det er ren nostalgi for ham.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Multebærgelé og - mousse

  • 450 g multebær
  • 200 g sukker
  • 2 citron, saft heraf
  • 7 blade husblas

Browniebund

  • 200 g mørk chokolade
  • 120 g smør
  • 4 æg
  • 80 g brun farin
  • 120 g sukker
  • 65 g hvedemel
  • 3 spsk. kakao
  • 1/3 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 knivspids salt
  • 150 g valnødder eller pekannødder

Brunostmousse

  • 4 blade husblas
  • 250 g myseost
  • 2 spsk. honning
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 5 dl fløde

Nøddebund

  • 100 g mandler
  • 100 g hasselnødder
  • 4 past. æggehvider
  • 150 g sukker
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1 knivspids salt

Multebær mousse

  • ca. 250 g multebærgelé
  • 4 dl fløde

Marengssvampe & klipper

  • 90 g æggehvide
  • 275 g flormelis
  • ½ tsk. sort farve

Bærbuske-tuiles

  • 45 g floremelis
  • 45 g smør
  • 30 g glukosesirup
  • 20 g hvedemel

Grøn krystalliseret chokolade

  • 100 g vand
  • 100 g sukker
  • 100 g hvid chokolade
  • 1 tsk. grøn farve

Chokoladebark

  • 400 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

Multebærgelé og -mousse

  1. Læg husblas i blød
  2. Kog alle bær, sukker og citron og opløs husblas heri.
  3. Læg lidt over halvdelen (ca. 250 g) af multebærgeléen til side til moussen, og hæld resten i halvkugleforme og frys.

Browniebund

  1. Smelt smør og chokolade sammen.
  2. Pisk æg, farinsukker og æg lyst og luftigt i 3-5 minutter.
  3. Bland chokolade-smør blandingen i æggemassen
  4. Sigt alle tørre ingredienser i dejen, og vend nødderne i.
  5.  Hæld i smurt form med bagepapir og bag i ovnen ved 170 grader i ca. 35-40 minutter og afkøl helt.

 Brunostmousse

  1. Læg husblas i blød.
  2. Smelt brunost, honning, sukker, salt og 1/5 del af fløden i en lille gryde og opløs husblas heri. Afkøl helt.
  3. Pisk fløden let, og vend brunostblandingen m. flødeskummen.

Nøddebund

  1. Rist nødder på en varm pande og afkøl helt, inden de blendes til mel (gem 20% og hak dem groft).
  2. Pisk æggehvider og sukker til en fast marengs (5-10 minutter).
  3. Vend mel og nøddemel, samt de grofthakkede nødder i marengsen.
  4. Fordel massen på en bageplade m. bagepapir i en stor rund cirkel, og bag i ovnen v. 200 grader i ca. 15 minutter til den bliver lysebrun.
  5. Afkøl helt og skær ud til passende størrelse.

Multebærmousse

  1. Pisk fløden til multebærmoussen, og bland det med multebærgelé fra tidligere.

Samling af kagen

  1. Hav en høj rund form klar, beklædt med kageplast.
  2. Placer kageformen rundt om browniebunden.
  3. Læg gelékugler ovenpå og derefter overhældes med multebærmousse.
  4. Læg nøddebund ovenpå, efterfulgt af brunostmousse.
  5. Læg kagen på frys og gør klar til at dekorere.

Marengssvampe & klipper

  1. Pisk æggehvider og sukker til helt stift, og sprøjt med en rund tyl ud på en bageplade beklædt med bagepapir, så det ligner svampehatte og svampestokke.
  2. Vend lidt sort farve i blandingen til det bliver gråt, og lav marengssten m. samme tyl.
  3. Bag ved 100 grader i ovnen i ca. 60 minutter. Afkøl helt.
  4. Saml svampene med lidt smeltet chokolade og pynt evt. med blåbærstøv.

Bærbuske-tuiles

  1. Vend flormelis, smør, glukosesirup og mel sammen og smør ud i et tyndt lag på en silikone måtte.
  2. Bag i ovnen ved 170 grader til de er gyldenbrune og afkøl helt.
  3. Knæk dem ud i passende små størrelser.

Grøn krystalliseret chokolade

  1. Smelt sukker og vand til det når en temperatur på 130-135 grader.
  2.  Hæld chokoladen og farven i, og pisk hurtigt sammen.
  3. Hæld det ud på bagepapir og afkøl helt.

Chokoladebark

  1. Temperer chokoladen. 
  2. Hæld det ud på bagepapir i tykke stråler, og glat det ud ved hjælp af en kniv eller spatel i en tynd passende størrelse, så det ligner ægte bark.

Saml kagen

  1. Læg chokoladebark op af alle sider.
  2. Pynt toppen med krystalliseret grøn chokolade, marengsklipper og marengssvampe og anret med bærbuske-tuiles.
  3. Pynt slutteligt med lidt friske multebær.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 3