En gammeldags kringle med sveske- og appelsinfyld. (©DR)

Sveske-appelsinkringle

For Emil er en kringle noget af det mest traditionelle bagværk der findes – ingen bager uden en kringle. Derfor valgte han at lave en gammeldags kringle, med smag af svesker og appelsin i Den store bagedyst 2018. En klassisk bagerbutikskringle ifølge Emil.

Tilberedningstid: 2 timer, 15 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Gærdej

  • 0,7 dl sødmælk
  • 30 g gær
  • 2 æg
  • 20 g sukker
  • 1 knivspids salt
  • 0,7 tsk. kardemomme
  • 0,7 tsk. ingefær
  • 260 g hvedemel
  • 50 g smør, blødt
  • lidt mel til udrulning

Sveske-appelsinfyld

  • 100 g marcipan
  • 100 g muscovadosukker
  • 100 g smør, blødt
  • 200 g svesker
  • 2 appelsiner, skal heraf
  • 30 g mandelsplitter

Pynt

  • 1 æg
  • 2 spsk. vand
  • 3-6 spsk. mandelflager
  • 4-6 spsk. perlesukker
  • 4-6 spsk. sukker

Fremgangsmåde

Gærdej

  1. Lun mælken og hæld den i skålen på en røremaskine. 
  2. Smuldr gæren i mælken og rør til den er opløst.
  3. Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme og ingefær og rør.
  4. Tilsæt halvdelen af melet og rør godt. Tilsæt blødt smør og resten af melet og rør godt.
  5. Tag dejen ud af skålen og ælt den godt. Lad dejen hæve i 30-40 minutter under en klæde på bordet.

Sveske-appelsinfyld

  1. Hak sveskerne fint og rør alle ingredienser godt sammen. Fyld massen i en sprøjtepose med stor rund tyl/hul.

Samling

  1. Rul dejen ud til et langt ovalt bånd: 90-100 cm langt.
  2. Sprøjt fyldet i en stribe langs bunden af båndet af dej.
  3. Fold/rul siderne af dejen op over fyldet og vend den om så samlingen ikke er synlig. 
  4. Flyt dejen forsigtigt over på en bageplade med bagepapir og form kringlen.
  5. Lad kringlen hæve i 30 minutter under et klæde.
  6. Pisk ægget med en smule vand og pensl det på kringlen. Drys med mandeflager, perlesukker og sukker.
  7.  Bag ved 190° varmluft i 25-28 minutter.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 4