Sydhavnsdessert
Tobias Hamann udviklede i DR1-programmet 'Bag Danmark med Tobias' denne Sydhavnsdessert. Han udviklede desserten med udgangspunkt i olivenolie og frosne flutes, og det kom der denne lækre, dog noget obskure, dessert ud af.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
12 pers.
Ingredienser
Chokoladeganache
- 340 g fløde
- 25 g glukosesirup
- 172 g sukker
- 65 g smør
- 175 g chokolade
Olivengelé
- 5 blade husblas
- 110 g sukker
- 100 g vand
- 100 g isomalt
- 200 g olivenolie
Ristede flutes
- Frosne flutes
- En smule olivenolie
- Lidt salt
- Lidt sukker
Fremgangsmåde
Chokoladeganache:
- Bring fløde og glukose i kog i en lille gryde og afkøl.
- Varm sukker langsomt i en gryde, til den får en ravgul farve. Tilsæt så smør til sukkeret.
- Hæld den varme fløde over det smeltede sukker og smør.
- Kom chokoladen i en høj plastickande. Overhæld chokoladen med flødeblandingen og kør med en stavblender, til det smelter sammen og skinner.
- Dæk overfladen til med husholdningsfilm og afkøl i ca. 4 timer.
Ristede flutes:
- Forvarm ovnen til 135 grader. Skær tynde skriver af flutet på mandolinjern og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Kom en smule olivenolie over samt et drys salt og sukker.
- Flute-stykkerne bages i ovnen i ca. 10 minutter.
Olivenolie-gelé:
- Udblød husblas i rigeligt koldt vand.
- Opvarm vand, sukker og isomalt i en lille gryde til 90 grader.
- Tilføj vredet husblas og rør, til det opløses.
- Hæld blandingen i en blender og kør hele herligheden sammen på lav hastighed.
- Tilsæt gradvist olien i en tynd stråle, imens blenderen stadig kører. Skru op på fuld hastighed og kør det i et par minutter, til olien er optaget i blandingen.
- Hæld geleen i den ønskede form og afkøl i køleskab.
Samling af desserten:
- Udstik olivenolie-geleen med en rund udstikker.
- Kom ganachen (cremeux'en) i en sprøjtepose med rund tylle.
- Placer geleen nederst og sprøjt cremeux'en ud på.
- Dekorer med de ristede, sprøde skiver flutes og drys med havsalt.
- Rundt om desserten drysses et par dråber olivenolie.