Tablets fra Isle of Skye – med whisky. (©DR)

Tablets fra Isle of Skye – med whisky

Tobias er taget til Skotland, hvor han møder Carole Inglis, som viser ham hvordan man laver tablets ud fra en meget gammel familieopskrift. En krystalliseret fudge med røget Talisker-whisky. Karamelstykkerne smelter i munden, prøv dem selv!

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 397 g kondenseret mælk
  • 125 g saltet smør
  • 375 g sødmælk
  • 1 kg sukker
  • 2 spsk. Talisker Whisky
    (Kan erstattes med andre typer whisky eller likør)

Fremgangsmåde

  1. Smelt smørret i en gryde, indtil det dækker bunden, og tilsæt så mælk og sukker. 
  2. Få det op at koge og rør i det af og til – dog endelig ikke for meget! 
  3. Lad det bulderkoge i omkring 10 minutter og skru derefter ned, så det kun lige bobler og lad det koge videre i fem minutter. Skru herefter yderligere ned. 
  4. Rør grundigt og tilsæt den kondenserede mælk. Rør konstant for at undgå, at massen brænder på i bunden af gryden. 
  5. Skru op for blusset igen og lad det koge i omkring 10 minutter. Skru herefter ned og lad det simre i 20-30 minutter, mens du rører i det ca. hvert femte minut. 
  6. Når massen er tyknet og har en gylden karamelfarve, ”ælter” du det med en træske til det ændrer konsistens fra karamel til tablet. Det vil sige en anelse mere grynet og grov end traditionel blød karamel. Smag dig frem til den rette konsistens! Imens du ælter tilsætter du whiskyen. 
  7. Beklæd en lille bradepande (ca. 22x32 cm) med bagepapir, og kør en fingernegl langs hjørner og kanter, så de er skarpe hele vejen rundt. 
  8. Hæld hele massen fra gryden over i bradepanden og stil det ved stuetemperatur i 15-20 minutter. Når massen har sat sig, så du kan skære en rille i det, uden at det klistrer sammen igen, skærer du det hele ud i små tern på ca. 1,5x1,5 cm. 
  9. Lad dem afkøle yderligere og nyd dem så sammen med en god kop te.