Den perfekte kage til en Vespa-entusiast! (©DR)

Tændrør-kage

Peter bagte denne kage, formet som et tændrør, som et mesterværk i Den store bagedyst 2018. Peter har en stor kærlighed til Vespa-scootere, og har sit eget Vespa-værksted, så kagen skulle afspejle hans passion for de italienske køretøjer. Kagen består af en citronkage med blå birkes og en hvid chokoladecreme.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Hvid chokoladecreme

  • 6 dl piskefløde
  • 1 stang vanilje, korn heraf
  • 2 tsk. sukker
  • 400 g hvid chokolade
  • 6 citroner, saft heraf

Citronkage med birkes

  • 150 g blå birkesfrø
  • 3 dl kogende vand
  • 620 g hvedemel
  • 6 tsk. bagepulver
  • 4 tsk. vaniljesukker
  • 500 g sukker
  • 250 g rørsukker
  • 1 tsk. salt
  • 12 æg
  • 375 g smør
  • 1½ dl sødmælk
  • skal af 6 citroner

Fondant

  • 150 g skumfiduser
  • 3 spsk. citronsaft
  • 1½ spsk. olie
  • 525 g flormelis
  • grå og sort farve
  • maizena til udrulning

Fremgangsmåde

Hvid chokoladecreme

  1. Fløden bringes i kog med vaniljekorn og sukker, og tages af varmen.
  2. Den hvide chokolade tilsættes til den smelter. Tilføj citronsaften og sæt massen på køl.
  3. Når den er kold piskes den til en creme med håndmixer.

Citronkage med birkes

  1. Birkesfrø lægges i blød i det kogende vand. Må gerne trække i ca. en time. De andre tørre ingredienser blandes og stilles væk.
  2. Sukker og smør piskes i ca. 4-5 minutter. Herefter tilsættes de bløde birkes. De 12 æg piskes ind i massen et efter et.
  3. Til sidst røres de tørre ingredienser ind i massen sammen med mælken og revet citron.
  4. Dejen hældes over i 3 forskellige forme: En Bradepande på ca. 30 x 40 cm. En mindre bradepande på ca. 25 x 35 cm., samt en rund springform med den diameter på 25 cm.
  5. Bages i ca. 30 minutter.

Fondant

  1. Skumfiduser og olie smeltes over et varmt vandbad. Når massen er smeltet tilsættes citronsaften.
  2. Den smeltede masse røres ind i flormelis.

Samling af kagen

  1. Når kagen er bagt skal der udstikkes cirkler: Fra den store bradepande udstikkes 2 cirkler med 15 cm i diameter, 2 cirkler med 10 cm i diameter samt 2 cirkler med 4,5 cm i diameter.
  2. Fra den anden bradepande udstikkes 6 cirkler med 9 cm i diameter.
  3. Alle de udstukne cirkler skæres over påmmidten til halve cirkler.
  4. Springformens cirkel skæres også over til 2 halve cirkler

Tændrørets enkeltdele samles

  1. Der bruges hvid chokoladecreme til at lime stykkerne sammen:
  2. Det øverste stykke laves af 9 cm's og 4,5 cm's halvcirkler. Dette stykke overtrækkes med grå fondant.
  3. Det næste stykke er det hvide porcelænsstykke: 19 cm's med 9 cm's halvcirkler. Dette overtrækkes ved hvid fondant.
  4. Næste stykke er det høje møtrikstykke. Det laves af de 2 halvcirkler fra springformen. De 2 halvcirkler tilskæres med 3 snit, så de bliver kantede. 3 lige lange sider. Øverste er vandret og 2 sider skrå. Bredden på dette møtrikstykke skal være ca. 5 cm.
  5. Der fortsættes med 9 cm's 15 cm's halvcirkler og dernæst 9 cm's og 10 cm's halvcirkler. Hele dette stykke skal overtrækkes med grå fondant.
  6. Til sidst samles hele tændrøret: Lille grå stykke, hvid stykke og det større grå stykke. Når hele tændrøret er samlet dekoreres det som ønsket.
  7. Det nederste gevind farves sort. Der laves et fondantrør og en bøjle til gnisten. Hvis muligt laves et rør på langs i sukker fyldt med pufsukker.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 1