Tærte med rødløg, pinjekerne, gedeost og revet mozarella. (©DR)

Tærte med rødløg

Prøv Helles rustikke tærte. Tærten har en dejlig syrlig smag med en god, crispy bund. Tærten er fyldt med rødløg, pinjekerner og gedeost, som alt sammen er med til at give en vidunderlig smag.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Løgkompot

  • 1,5 dl rødvinseddike
  • 1 kg rødløg
  • 300 g sukker
  • 1 stk. citron, saften
  • 1 smule balsamicoeddike med citron
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber

Mørdej

  • 150 g smør
  • 225 g hvedemel
  • 100 g groft majsmel
  • 0,5 tsk. salt
  • 3 spsk. sesamfrø
  • 2 spsk. nigella frø
  • 2 stk. æg
  • 2 spsk. iskoldt vand

Fyld

  • 2 stk. gedeost med skimmel
  • 200 g revet mozarellaost
  • 4-5 stk. vaskede og skivede kartofler
  • 2-4 kviste frisk rosmarin
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule pinjekerner

Fremgangsmåde

Lav løgkompot: 

  1. Pil løgene, skær dem i halve og snit nu løgene i strimler (modsat ringe). 
  2. Varm rødvinseddiken op i en stor sauterpande eller gryde. Læg et lag løg, sukkeret og så sidste halvdel af løgene. 
  3. Tilsæt citronsaft, balsamico og salt og peber. 
  4. Lad løgkompotten stå og simre og koge ind til at konsistensen bliver tyktflydende. Tager omkring 1 time. 
  5. Stil til afkøling.

Lav mørdej:

  1. Sæt ovnen på 200 grader. 
  2. Smuldr mel og smør. 
  3. Tilsæt frø og saml mørdejen til sidst med æg og vand. 
  4. Læg på køl ca. ½ time. 
  5. Rul den ud og læg den i en godt smurt tærteform (fx Ø = 30 cm). 
  6. Den grove majsmel gør, at mørdejen er lidt skrøbelig. Lægges evt. i formen i lapper. 
  7. Sæt bageformen i køleskab. 
  8. Blindbag tærtedejen i ca. 10 min v. 200 grader.

Lav fyld: 

  1. Skær gedeosten i skiver. 
  2. Rens/skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Træk vand ud af kartoflerne ved at lægge skiverne ud på et køkkenrulle og drysse med salt. Tør kartoflerne af for salt.

Så samles tærten og bages færdig: 

  1. Fordel mozzarellaosten på den blindbagte mørdej 
  2. Læg de skivede kartofler i ét lag over osten 
  3. Drys med salt og friskkværnet peber og fordel lidt af rosmarinen over 
  4. Fordel den nu helt afkølede løgkompot på tærten 
  5. Fordel de skivede stykker gedeost over hele tærten 
  6. Drys med pinjekerner 
  7. Bag tærten færdig 10-15 min ved 200 grader 
  8. Drys evt. lidt rosmarin på toppen inden servering